پس از تصویب قسمت اول لایحه بودجه 1404 در شورای اسلامی و ارسال آن به شورای نگهبان، اکنون هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به برخی مصوبات ایراداتی وارد کرده است که نمایندگان مجلس در صدد رفع آن هستند. تغییر دهید. این اصلاحات به ویژه در حوزه سیاست های ارزی و ثبات نرخ ارز پیشنهاد شده است.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشی; یکی از گلایه های شورای عالی نظارت، مغایرت برخی مصوبات با سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است. یکی از این موارد نوسانات نرخ ارز است که از سوی هیات عالی نظارت مطرح شد.
در همین رابطه امروز زنگنه نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 1404 در صحن علنی مجلس خاطرنشان کرد: سیاست های ارزی بر اساس قانون بانک مرکزی باید در اختیار این نهاد قرار گیرد. با این حال سه بند جدید به لایحه بودجه اضافه شده است تا به این مسائل رسیدگی شود.
قراردادهای ارزی دوجانبه؛ گامی در جهت حذف دلار در تجارت ایران
وی همچنین توضیح داد که یکی از این بندها مربوط به قراردادهای ارزی دوجانبه است. به گفته وی، برای کاهش وابستگی به ارزهای واسطه ای مانند دلار و یورو، باید به سمت استفاده از ارزهای ملی با کشورهایی (مانند چین و روسیه) که هم واردات و هم صادرات دارند، روی آورد.
مشوق های صادراتی برای صنایع خرد
زنگنه همچنین به الحاق بند دیگری اشاره کرد که به مشوق های صادراتی صنایع کوچک و دانش بنیان اختصاص دارد و به منظور رفع ایراد مصلحت اندیشی شورا مبنی بر تقویت صادرات کوچک و متوسط تدوین شده است.
وی افزود: بند سوم مربوط به مشارکت مردم در تامین منابع ارزی از طریق استفاده از ارزهای داخلی است.
در نتیجه این اصلاحات، نمایندگان مجلس امروز با اکثریت آرا تغییراتی را در تبصره یکی از نمایندگان لایحه بودجه 1404 تصویب کردند که شامل الزام دولت برای تثبیت نرخ ارز به شرح زیر است:
- انعقاد قراردادهای پولی دوجانبه با کشورهای تجاری و حذف ارز واسطه بین ایران و کشورهای هدف با اولویت کشورهایی که بیشترین سهم تجارت خارجی کشور را به خود اختصاص داده اند.
- ایجاد مشوقهای صادراتی برای صادرات خرد شامل محصولات کشاورزی، صنایع دستی و صنایع دانشبنیان بر اساس مقررات نظارتی که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
- ساماندهی و تدوین راهکارهای مناسب از جمله ایجاد حساب سپرده ارزی و انتشار اوراق قرضه ارزی برای جلب مشارکت مردم و استفاده از ارزهای موجود در جهت رشد و شکوفایی اقتصادی بر اساس دستورالعمل مصوب بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
چالش های جذب ارز محلی؛ ایجاد اعتماد یا تکرار تجربیات گذشته؟
اگرچه به نظر می رسد این اصلاحات تغییرات جدیدی را به همراه داشته باشد، اما در واقع ادامه سیاست های ارائه شده توسط دولت های قبلی است. به خصوص قراردادهای پولی که هدف آن حذف دلار از مبادلات تجاری و استفاده از پول ملی کشورهاست. این سیاست ها در گذشته در چندین کشور اجرا شده است، اما هنوز چالش هایی در اجرای آنها وجود دارد.
بانک ها باید به تعهدات خود عمل کنند
اما مهمترین آنها تمرکز مجلس بر جذب ارزهای داخلی از طریق راهکارهایی مانند انتشار اوراق ارزی و ایجاد حساب سپرده ارزی است. اگرچه این رویکرد در نگاه اول بدیع به نظر می رسد، اما در گذشته با مشکلاتی مانند تبدیل ارز به ریال توسط بانک ها و شکایت مردم مواجه بوده است. در این راستا نیاز به اعتمادسازی بین مردم و نظام بانکی برای موفقیت این طرح به شدت احساس می شود.
به گفته همتی، وزیر اقتصاد، ارز محلی در کشور بین 20 تا 40 میلیارد دلار ارزش گذاری شده است که اگر به درستی وارد چرخه اقتصاد شود، می تواند اثرات مثبتی در ثبات و رشد اقتصاد کشور داشته باشد. اما تجربه گذشته نشان میدهد که این سیاستها تنها در صورتی میتواند مؤثر واقع شود که بانکها به تعهدات خود در قبال ارزهای دریافتی، بهویژه در پرداخت ارزی و نه ریالی، عمل کنند.