در ایران یکی از چالش های همیشگی در حوزه اقتصاد دسترسی به داده های به روز و دقیق است. این موضوع به ویژه زمانی برجسته می شود که گزارش های اولیه رشد اقتصادی در فصول مختلف با تاخیر قابل توجهی منتشر شود. با این حال، در سالهای اخیر تلاشهایی برای کاهش این فاصله زمانی صورت گرفته است و اکنون از چارچوبهایی استفاده میشود که امکان ارزیابی به موقع رشد اقتصادی را با استفاده از دادههای ماهانه فراهم میکند.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیبر اساس آمار رسمی بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی ایران در تابستان 1403 2.7 درصد رشد داشته است. در این راستا رشد اقتصادی بدون نفت 2.3 درصد گزارش شد.
اما آمار مرکز پژوهش های مجلسی نشان می دهد که در آبان 1403 م رشد اقتصادی کشور به 3.3 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت به 3.5 درصد افزایش یافت.
این رشد نتیجه عملکرد متفاوت بخشهای مختلف اقتصاد است. در نوامبر 1403 بخش کشاورزی با 0.19 واحد درصد، نفت و گاز با 0.23 واحد درصد، صنایع و معادن با 1.21 واحد درصد و خدمات با 1.72 واحد درصد به این رشد کمک کردند.
کشاورزی; رشد در شرایط سخت
کشاورزی، یکی از بخش های کلیدی، با وجود کاهش بارندگی و بحران خشکسالی عملکرد خوبی داشته است. تولید در محصولات زراعی، باغداری و دامپروری به ترتیب 4.4 درصد، 2.4 درصد و 7.0 درصد رشد داشته است. این افزایش ها نشان دهنده پتانسیل بالای این بخش حتی در شرایط سخت است.
رشد مثبت نفت و گاز
بخش نفت و گاز رشد ماهانه 2.3 درصدی را گزارش کرد که اگرچه نسبت به تابستان 1403 کاهش داشت. (8.8 درصد رشد)، همچنان عملکرد مثبتی را نشان می دهد.
رونق صنعت و معدن
در صنایع و معادن رشد 4.7 درصدی در آبان 1403. عمدتاً ناشی از رونق صنعت، معادن و بهبود عملکرد بخشهای برق و گاز بوده است. این آمار نشان دهنده رشد قابل توجهی در این بخش است که ممکن است نویدبخش تحرک اقتصادی در ماه های آینده باشد.
خدمات؛ رشد پایدار در بخش های مختلف
بخش خدمات نیز در ماه نوامبر 3 درصد رشد داشته است که عمدتاً ناشی از بهبود در حمل و نقل، انبارداری، املاک و مستغلات و خدمات مالی و بیمه است.
افق های روشن تر برای آینده اقتصادی ایران
در مجموع آمار جدید نشان می دهد که اقتصاد ایران در آبان 1403 روند مثبتی داشته است. این رشد در همه بخش ها به ویژه در کشاورزی، صنایع و خدمات با وجود چالش هایی مانند خشکسالی و کاهش بارندگی می تواند زمینه ساز بهبود مستمر اقتصاد کشور باشد. این تحولات نشان دهنده افق های روشن تری برای آینده اقتصادی کشور است.