اقتصاد کشور در یک هفته گذشته شرایط مختلفی را پشت سر گذاشته است. از اخبار قیمت نفت تا حاشیه های خودروسازان ایرانی. برخی از مهم ترین اخبار اقتصادی هفته گذشته را مرور می کنیم.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، گروه خودروسازی ایران خودرو هفته گذشته در حالی اعلام کرد که قصد دارد دارایی های خود را مجددا ارزیابی کند، در حالی که این شرکت در آستانه حذف از بورس بود و در نهایت سهامداران ایران خودرو، رئیس سازمان بورس را نگران کرد، تصمیم گرفته شد. مهلت خروج از ماده 141 قانون تجارت را یک سال تمدید کند. به همین دلیل به نظر می رسد این شرکت برای فرار از زیان از ابزارهای تجدید ارزیابی استفاده کرده است.
از سوی دیگر بحث واگذاری سهام این شرکت به شرکت کروز موضوع مهم دیگری است که مدتی است مطرح شده است. صنعت خودرو ایران در آستانه یک تصمیم سرنوشت ساز است. کروز با خرید تدریجی سهام ایران خودرو به دنبال تصاحب این خودروساز است. این اقدام که به عنوان تضاد منافع تلقی می شود می تواند منجر به انحصار و گران فروشی در صنعت خودرو شود.
بزرگترین بدهکار بانک مرکزی کیست؟
تحول مهم دیگری که در هفته گذشته رخ داد این است که بررسی صورت های مالی بانک مرکزی تا پایان آبان ماه نشان می دهد که بدهی جدید دولت به این بانکتنها در سه ماه فعالیت رسمی دولت چهاردهم، به رقم 79 هزار میلیارد تومان رسید این افزایش کل بدهی دولت به بانک مرکزی بیش از 411 هزار میلیارد تومان است نسبت به آبان ماه سال گذشته به این عدد رسیده است. رشد خیره کننده 99.2 درصدی. و نسبت به پایان سال گذشته 29 درصد افزایش داشته است.
موضوع مهم دیگر صادرات سیمان به کشورهای همسایه از جمله افغانستان با قیمت بسیار پایین بود که سر و صدای زیادی ایجاد کرد. صادرات سیمان به کشورهای منطقه به ویژه افغانستان در شرایطی صورت می گیرد که گاه سود آن با قیمت سوخت کارخانه ها همخوانی ندارد. به طوری که قیمت سیمان و کلینکر صادراتی 30 دلار به فروش می رسد. اما در هیچ کجای دنیا قیمت سیمان 30 دلار نیست. بنابراین قیمت فعلی صادراتی با قیمت سوخت بر اساس قیمت بین المللی همخوانی ندارد و این مشکل نتیجه ای جز خروج ارز از کشور به جز ورود ارز ندارد.
روغن سقف و دو هوا
خبر مهم اقتصادی دیگر افزایش قیمت روغن در بازار بود که با وجود تکذیب مسئولان مختلف از جمله انجمن صنفی تولیدکنندگان روغن نباتی مبنی بر عدم افزایش قیمت روغن، قیمت انواع روغن افزایش یافت. 21 درصد در بازار
قیمت روغن خوراکی چند روز پس از خروج صفولای عربستان از ایران با حواشی زیادی همراه بود. از یک سو صحبت از کمبود نفت در بازار و از سوی دیگر زمزمه افزایش قیمت نفت به گوش می رسید. در این میان موضع معمول خوشبین ها این بود که جای نگرانی وجود ندارد و خروج یک شرکت سعودی تاثیری بر بازار نفت ایران نداشته است! با وجود اینکه بازار نفت تنها یک هفته پس از انتشار این خبر به این خبر واکنش نشان داد.