بانک مرکزی به دنبال کاهش وام ازدواج است! – درخشان


اگرچه مجلس میزان وام ازدواج و زایمان برای سال آینده را 350 همات تصویب کرده است. اما بانک مرکزی مانند سال گذشته به دنبال کاهش آن از طریق مجمع تشخیص است.

به گزارش تابناک به نقل از فارس؛ طبق قانون بودجه سال 1404 سال آینده بانک ها باید در مجموع «350 هزار میلیارد تومان» بابت وام ازدواج و وام تولد فرزند بپردازند.

روز گذشته محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق مجلس گفت: «بانک مرکزی به میزان تسهیلات ازدواج در شورای عالی نظارت بر مجلس تشخیص اعتراض کرده و می‌گوید مجلس بار اضافی بر دوش ما گذاشته است».

محسن دهنوی، رئیس مرکز نظارت و ارزیابی راهبردی مجمع نیز مکاتبات بانک مرکزی با مجمع را تایید کرد اما گفت: «هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است».

مجلس در سال گذشته در بازنگری بودجه 1403 سقف کل وام ازدواج و زایمان را 300 هزار میلیارد تومان تعیین کرده بود؛ این در حالی است که این رقم در سال 1394 در دستور کار قرار گرفت. اما به گفته رئیس کمیسیون مشترک جوانان جمعیت و حمایت خانواده، بانک مرکزی مکاتبه ای با مجمع امکان سنجی انجام داده و این میزان را به 200 سجاف کاهش داده است. بنابراین 100 هزار میلیارد تومان از کل تعهد شبکه بانکی برای پرداخت این تسهیلات کاهش یافت.

براساس گزارش برداشت بودجه سال 1402، بانک ها در سال گذشته در مجموع به 772 هزار و 883 نفر خدمات ازدواج پرداخت کردند.

امسال بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی که روز گذشته منتشر شد، 511 هزار و 246 نفر وام ازدواج دریافت کردند و به گفته رئیس کل بانک مرکزی، 480 هزار نفر در انتظار این وام هستند.

این در حالی است که کل مبلغ وام ازدواج از 144 هزار میلیارد تومان قانونی فراتر رفته و تاکنون 170 هزار میلیارد تومان کمک ازدواج پرداخت شده است. دلیل این افزایش 50 هزار میلیارد تومان تسهیلات اضافی است که بانک مرکزی از محل ذخیره قانونی بانک ها برای وام ازدواج اختصاص داد.

این ارقام نشان می دهد که تا پایان سال در خوشبینانه ترین حالت به 80 هزار متقاضی پرداخت و 400 هزار نفر از نوبت به سال آینده منتقل خواهند شد.

کارشناسان هشدار می‌دهند در صورت موافقت شورا در صورت لزوم با درخواست بانک مرکزی مبنی بر کاهش وام ازدواج، وام ازدواج در سال آینده به یک بحران اجتماعی تبدیل می‌شود.

پیش از این مرکز پژوهش های مجلس در قالب گزارشی از تسهیلات تکلیفی در بودجه 1404 پیشنهاد کرده بود که مجلس سقف تجمیعی تسهیلات ازدواج را 300 هزار میلیارد تومان و سقف جمعی تسهیلات فرزندآوری را 100 هزار میلیارد تومان تعیین کند. تا مشکلاتی که امسال رخ داد تکرار نشود.