برنامه ریزی برای گرفتن لوازم خانگی به جای وام ازدواج! / حواله به بازار لوازم خانگی هم رسید – تابناک


عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی، اوایل شهریورماه سال جاری درخواست اجرای طرحی را داشت که بر اساس آن بخشی از وام ازدواج به صورت بدون نقد و خرید اقساطی لوازم خانگی در اختیار زوج های جوان قرار گیرد. از سوی دیگر، برآورد مرکز پژوهش های شورای اسلامی این است که منابع مورد نیاز برای وام ازدواج در سال آینده با توجه به صف های چند صد هزار نفری و انتظار طولانی برای دریافت وام ازدواج، نشان می دهد که سیستم بانکی تمایل چندانی به این امر ندارد. افزایش اندازه وام های زناشویی؛ به همین دلیل دور از ذهن نیست که پیشنهاد همتی یا وام ازدواج بدون نقد در سال آینده روی میز دولت باشد.

صدور مجوز در صنعت لوازم خانگی گسترده است

احسان فدایی کارشناس صنعت لوازم خانگی در خصوص ارائه لوازم خانگی به زوج های جوان در قالب وام ازدواج درخشان وی بیان کرد: طی 10 سال گذشته بحث حمایت از تولید داخلی بیش از گذشته مطرح شده و سیاست های دولت به ویژه در بدنه وزارت حراست به سمت استقلال این صنعت از تولیدکنندگان معتبر حرکت کرده است. صنعت لوازم خانگی و به احتمال زیاد این طرح اجرایی خواهد بود

وی افزود: شعار اکثر مدیران دولتی مبتنی بر کمی سازی و تکیه بر آمار است، بدون توجه به مسائل مهم دیگر مانند نیازهای بازار داخلی، روابط بین الملل، شرایط تحریم، مشکلات ناشی از مبادلات مالی و بانکی. ، که نتیجه ای غیر از صدور قارچ بود فاقد مجوزهای غیر حرفه ای در صنعت لوازم خانگی بود.

این کارشناس فکر می کند تقاضای بازار صنعت لوازم خانگی در بهترین شرایط 16 تا 17 میلیون دستگاه لوازم خانگی است که به دلیل نبود نگاه فنی، تاکید بر کمیت و تمرکز بر آمار پزشکی به سمتی رفته است که هر فردی بدون اطلاع در این زمینه بلافاصله پس از ارائه درخواست مجوز برای تولید لوازم خانگی، مراجع ذیربط بدون بررسی کارشناسی این درخواست را تایید کردند.

فدایی به آمار قابل توجهی اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه در سال های اخیر صدور خودسرانه و بی رویه مجوز برای تولید لوازم خانگی به جایی رسیده است که امروز شاهد 1300 مجوز مستقل برای این صنعت هستیم در حالی که ظرفیت اسمی تولید این صنعت 240 میلیون دستگاه است. به عبارت دیگر برای کشوری که حداکثر ظرفیت تولید آن در بهترین حالت 16 میلیون دستگاه است، 240 میلیون ظرفیت بدون توجه به نیاز بازار ایجاد شده است.

بحران مالی 95 درصد برندهای خانگی لوازم خانگی

این کارشناس صنعت لوازم خانگی درباره وفور برندهای بی نام و نشان در بازار گفت: رشد قارچ گونه برندهای لوازم خانگی بر تولید برندهای داخلی نیز تاثیر گذاشته است. بنابراین اکثر این برندها به دلیل اینکه کمیت تولید آنها مقیاس اقتصادی ندارد، با بحران مالی مواجه هستند. به عنوان مثال، زمانی که محصولی بازار مناسبی ندارد، به مرور زمان مجبور به کاهش کیفیت محصول می شود، به طوری که هزینه نهایی تولید و قیمت نهایی محصول افزایش می یابد. از سوی دیگر، هزینه های ذخیره سازی و جاری نیز به تدریج انباشته شده و منجر به کاهش سود تولید کننده می شود. بنابراین سازنده راهی جز افزایش قیمت و کاهش کیفیت کالا و قطعات برای بقا ندارد.

به گفته وی، بیش از 95 درصد فعالان این صنعت از یک سو به مقوله مقیاس اقتصادی و از سوی دیگر شرایط رکود تورمی (شرط این است که قیمت کالا تغییر کرده، اما خرید، مشغول هستند. قدرت مردم بر این اساس افزایش نمی یابد) و غیره. این وضعیت تولیدکنندگان را تحت فشار قرار می دهد و بسیاری از آنها به مرز تعطیلی یا نیمه تعطیلی می رسند.

فروش حواله برندهای داخلی به صاحبان مغازه و خرید اجناس خارجی

فدای در خصوص اینکه آیا برندهای داخلی ظرفیت پاسخگویی به نیازهای داخلی را دارند یا خیر، گفت: ببه جای اینکه ببینیم با استفاده از برندهای داخلی می توان نیازهای داخلی را تامین کرد، فکر کردن به این سوال که آیا در شرایط تحمیل کالای ایرانی از برندهای ایرانی استقبال می شود یا مردم به دور زدن آنها فکر می کنند، بیهوده است؟

این کارشناس تصریح کرد: سالهاست که بسیاری از تسهیلاتی که برای خرید کالای ایرانی تحت عنوان «ممنوعیت ورود کالاهای خارجی مشابه آنها» یا «حمایت از تولید داخلی» انجام می‌شود، ناکام مانده است و البته وجود دارد. راه های اجتناب از آنها در بازار لوازم خانگی کم و بیش موجود است. بنابراین بسیاری از فروشندگان درصدی از خرید کالا را کسر می کنند، حواله مورد نظر را می خرند و مابقی پول را به خریدار می دهند تا برند مورد نظر را از بازار خریداری کند.

قالب بندی مشتریان برندهای غیراصیل به جای برندهای اصیل

وی به حضور برندهای غیر اصیل در این بازار اشاره کرد و گفت: سال هاست که به دلیل تحریم ها، بسیاری از برندهای خارجی دارای دفاتر رسمی و خدمات پس از فروش در کشور هستند. این امر باعث افزایش حضور برندهای غیر اصیل در این بازار شده است. این نیز به ضرر تولیدکننده داخلی است. زیرا قدرت رقابت با برندهای غیراصلی که معاف از مالیات و عوارض هستند را ندارد. علاوه بر این، مصرف کننده به دلیل دسترسی نداشتن به خدمات پس از فروش متضرر شده است و در ارتباط اخیر، دولت به دلیل عدم پرداخت وظیفه و عوارض با زیان مواجه خواهد شد.

فدایی به افزایش برندهای خارجی در بازار لوازم خانگی اشاره کرد و ادامه داد: حضور برندهای خارجی در صنعت لوازم خانگی زیاد است زیرا واردات رسمی ممنوع است اما کالاهای قاچاق ممنوع نیست و به راحتی در بازار به فروش می رسد.

این کارشناس لوازم خانگی با بیان اینکه در زمینه تخصیص ارز برای تولیدکنندگان این صنعت مشکلات زیادی وجود دارد، افزود: تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی در تخصیص ارز مشکلات زیادی دارند. فعالان این صنعت اغلب دچار قطعی طولانی مدت و وقفه در تامین قطعات مورد نیاز می شوند.

این کارشناس افزود: از طرفی میل به تعمیر کالا بیشتر از میل به خرید کالای جدید است. به همین دلیل انتظار می رود در صورت اجرایی شدن طرح وزیر اقتصاد، حجم پذیرش و کشش بازار به جایی نرسد که با کمبود عرضه در این صنعت مواجه باشیم.

به نظر می رسد دولت بودجه کافی برای افزایش وام ازدواج در سال آینده ندارد و در نظر دارد بخشی از مبلغ وام را به صورت کوپن به زوج های جوان بدهد. بسیاری از زوج های جوان مخالف این طرح هستند که هنوز شروع نشده است و این نارضایتی را در شبکه های اجتماعی در قالب کمپینی برای ابراز نارضایتی خود از بودجه دولتی و استفاده از این پول برای خرید برندهای مورد نظر خود آغاز کرده اند که نشان می دهد این طرح قبل از شروع شکست خواهد خورد.