بیت کوین؛ از تمسخر تا جریان اصلی – تابناک


به گزارش «تابناک» به نقل از علاوه بر این، ارزش بیت کوین، محبوب ترین ارز رمزنگاری شده جهان، اخیراً از 100000 دلار فراتر رفته و به 107000 دلار رسیده است. این افزایش ناگهانی عمدتاً تحت تأثیر موضع جدید دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در حمایت از ارزهای دیجیتال بود.

ترامپ بیت کوین را تایید کرده است، قصد دارد یک ذخیره استراتژیک بیت کوین ایجاد کند و حامیان ارزهای دیجیتال را در پست های کلیدی منصوب کرده است. این ارز دیجیتال امروزه مشروعیت پیدا کرده است و دولت هایی مانند السالوادور دارای ذخایر زیادی از بیت کوین هستند و خزانه داری ایالات متحده بیت کوین را طلای دیجیتال می نامد. با وجود نوسانات، بیت کوین اکنون مورد توجه جدی دولت ها، موسسات مالی و سرمایه گذاران در سراسر جهان قرار گرفته است.

ارزش بیت کوین امروزه بسیار بیشتر از دارایی هایی مانند سهام و املاک و مستغلات است. بیت کوین، اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز، توسط فردی به نام ساتوشی ناکاموتو پس از بحران مالی جهانی 2007-2008 اختراع شد.

ناکاموتو سیستم بلاک چین را به دنیا معرفی کرد، یک دفتر کل دیجیتال که تراکنش ها را در شبکه ای از رایانه ها ذخیره می کند تا به هر کسی اجازه دهد بدون دخالت بانک ها، شرکت های مالی یا دولت، تراکنش های مالی انجام دهد.

بیت کوین زمانی که به عنوان یک دارایی سفته بازی بدون ارزش ذاتی مورد تمسخر قرار می گرفت، اکنون به طور فزاینده ای توسط دولت ها، موسسات مالی و سرمایه گذاران جدی گرفته می شود.

به گفته Boaz Sobrado، تحلیلگر فین‌تک مستقر در لندن، بیت‌کوین از یک دارایی ویژه مورد علاقه مخالفان سیاسی و جنایتکارانی که تراکنش‌های غیرقانونی انجام می‌دهند، به چیزی تبدیل شده است که بانک‌های مرکزی باید در مورد آن فکر کنند و در نظر بگیرند.

صندوق بین‌المللی پول هنگام مذاکره با کشورهایی که ممکن است به کمک آن نیاز داشته باشند، دستورالعمل‌های سیاست ضد رمزنگاری بسیار قوی ایجاد کرده است.

به گفته سوبرادو، بیت کوین از یک موضوع آکادمیک به یک امر عملی تبدیل شده است و اکنون بانک های مرکزی آن را بسیار جدی می گیرند.

افزایش مشروعیت

بیت کوین که در ابتدا مورد علاقه مخالفان سیاسی و جنایتکاران بود، اکنون توجه بانک های مرکزی و دولت ها را به خود جلب کرده است. در ژانویه، کمیسیون بورس و اوراق بهادار، ETF های بیت کوین را تایید کرد و اجازه داد تا در بورس عرضه شوند.

وزارت خزانه داری ایالات متحده بیت کوین را طلای دیجیتال نامیده است. السالوادور 600 میلیون دلار بیت کوین دارد و آنها را به عنوان ارز قانونی می پذیرد و کشورهای دیگری مانند ایالات متحده و بریتانیا از طریق مصادره دارایی ها آنها را به دست می آورند. ایالات متحده در حال حاضر مقدار قابل توجهی بیت کوین به ارزش 21 میلیارد دلار دارد.

بیت کوین همچنین با تایید این دارایی و انتصاب حامیان ارزهای دیجیتال به دولت خود، مشروعیت بیشتری به دست خواهد آورد. سناتور آمریکایی سینتیا لومیس قانون بیت کوین سال 2024 را برای استفاده از بیت کوین به عنوان دارایی ذخیره برای محافظت در برابر تورم معرفی کرد. دیدگاه وال استریت نسبت به بیت کوین تغییر کرده است و مدیر عامل بلک راک اکنون آن را دارایی ایمن مانند طلا می داند.

ارز مقاومتی

به گفته مکس کایزر، مشاور ارشد بیت کوین رئیس جمهور السالوادور، ویژگی انقلابی بیت کوین جدایی آن از کنترل دولت است که آن را منحصر به فرد و قدرتمند می کند. ارزش بیت کوین افزایش یافته است که ناشی از بی ثباتی اقتصادی در مکان هایی مانند آرژانتین است که با ابر تورم دست و پنجه نرم می کند. عرضه این ارز دیجیتال محدود به 21 میلیون است که منجر به افزایش قابل توجه ارزش آن در سال های آینده خواهد شد.

ارزش بیت کوین به فناوری بلاک چین آن بستگی دارد و کارشناسان پیش بینی می کنند که ارزش این ارز دیجیتال به رشد خود ادامه خواهد داد و توانایی رسیدن به یک میلیون دلار در هر سکه را دارد. در بلاک چین بیت کوین مقدار مشخصی بیت کوین وجود دارد که هر 10 دقیقه یک بار عرضه می شود و این عرضه هر چهار سال به نصف کاهش می یابد. به عبارت دیگر در طول زمان بیت کوین کمتر و کمتری تولید می شود. پس از رسیدن به حد مجاز، دیگر نمی توان بیت کوین ایجاد کرد. به همین دلیل ارزش آن همچنان رو به رشد خواهد بود.

با این حال، بیت کوین بی ثبات است و برخی از تحلیلگران ارزش آن را حباب می دانند. علیرغم حمایت چهره هایی مانند ترامپ، برخی از دولت ها، از جمله السالوادور، به دلیل خطرات و نگرانی های صندوق بین المللی پول، محتاطانه از ارزهای دیجیتال حمایت می کنند. السالوادور این هفته اعلام کرد که کیف پول رمزنگاری Chivo خود را به عنوان بخشی از قرارداد وام 1.4 میلیارد دلاری با صندوق بین‌المللی پول خصوصی یا می‌بندد.

ارزهای دیجیتال بانک مرکزی

برخی از طرفداران کریپتو معتقدند که دولت ها و بانک های مرکزی مجبور خواهند شد از ارزهای دیجیتال با ارزهای دیجیتال بانک مرکزی خود به نام CBDC استفاده کنند. جرالد سلانت از موسسه تحقیقاتی Trends پیش بینی می کند که ایالات متحده ممکن است یک ارز دیجیتال برای کمک به پرداخت بدهی 36 تریلیون دلاری خود ایجاد کند.

از آنجایی که بانک های مرکزی به طور فزاینده ای درباره CBDC ها بحث می کنند، نگرانی هایی در مورد کنترل و نظارت بالقوه دولت بر امور مالی این ارزهای دیجیتال مطرح شده است.

در همین حال، استیبل کوین ها (استیبل کوین ها نوعی ارز دیجیتال هستند که ارزش آن به دارایی دیگری مانند طلا برای ثابت نگه داشتن قیمت آن گره خورده است.) مانند تتر که به کالاهای سنتی گره خورده است، ارزش بازار قابل توجهی به دست آورده است. کارشناسان آینده دیجیتالی پول را پیش‌بینی کرده‌اند و پیش‌بینی می‌کنند که CBDC در کشورهایی مانند ایالات متحده، امارات متحده عربی و سوئیس ایجاد شود.