مراسم راه اندازی معاملات «گواهی پس انداز انرژی» صبح امروز در سالن کنفرانس وزارت نیرو با حضور وزیر نیرو، رئیس سازمان بورس، مدیرعامل بورس انرژی و رئیس ستبا.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیدر این مراسم عباس علی آبادی، وزیر نیرو گفت: میانگین راندمان شبکه برق در کشور ما حدود 40 درصد است یعنی 60 درصد انرژی را هدر می دهیم. این در حالی است که از این 40 درصد درصد قابل توجهی در خطوط انتقال، توزیع و خطوط داخلی تلف می شود و در نهایت مقدار ناچیزی باقی می ماند. بنابراین روغن ریخته شده را چگونه جمع آوری کنیم؟ یکی از راه ها این است که با افزایش قیمت قبوض برق کاری در انتهای زنجیره مصرف انجام دهیم تا همه بترسند که بخواهند از برق استفاده کنند.
بی میلی مردم به صرفه جویی در مصرف برق
وزیر نیرو همچنین گفت: راه حل بعدی ساخت دستگاه هایی مانند کولر گازی با راندمان بسیار بالاتر است اما در ایران که قیمت برق در این حد است، چه کسی هزینه این کولر را می دهد؟
علی آبادی افزود: راه دیگر این است که کاری کنیم افرادی که پس انداز می کنند گواهی صرفه جویی در برق بگیرند. بنابراین باید کاری کنیم که مردم از صرفه جویی در مصرف برق بهره مند شوند. این یک هدف مهم است که در شرایط عدم تعادل انرژی بسیار بد باید در اولویت قرار گیرد.
علی آبادی در پایان گفت: از مردم می خواهم با مدیریت مصرف برق و گاز برای تحمل زمستان سخت کمک کنند. وی تاکید کرد: ضرر نکنید; زیرا خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد.
رئیس سازمان بورس: برای حل نارضایتی باید برق به یک کالای اقتصادی تبدیل شود
خجت الله سیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران نیز به چالش عدم تعادل در بخش های مختلف اقتصاد اشاره کرد و اظهار داشت: معمولاً از نظر عدم تعادل با 2 عامل مواجه هستیم. تحریم ها و حاکمیت. اما میخواهم به عامل سومی به نام بیاحترامی به طبیعت و محیط زیست اشاره کنم که از دو عامل دیگر مهمتر است.
این مسئول بورس تاکید کرد: بازار یکی از پدیده های طبیعی است که با دستکاری این بازار تضادهایی به وجود می آید. بنابراین با مداخلات در بازار صنعت برق به عدم تعادل برق رسیده ایم. مدام شایعه می شد که به نیروگاه ها و بازار انرژی می رسید، اما دستگاه های قدرتمند مانع از انجام کار مکانیزم بازار شدند.
وی افزود: برق ویژگی یک کالای اقتصادی را پیدا نکرده و این یک مشکل اساسی است. همین اولین کاری که وزارت نیرو و اقتصاد و سازمان بورس و سایر نهادهای مرتبط باید انجام دهند این است که برق را به یک کالای اقتصادی تبدیل کنند. اگر برق به یک کالای اقتصادی تبدیل شود، عدم تعادل برطرف می شود.
سعیدی با اشاره به مسائل تولید گفت: در شش ماهه اول سال، کارخانه های بسیاری در بخش معدن و خودرو به مدت چهار تا پنج ماه فعالیت می کنند. چون برق در انتظارشان بود. تولید در این مدت نسبت به نیمه اول سال قبل و حتی نیمه دوم سال گذشته کمتر بوده که عمدتاً ناشی از قطعی برق و گاز بوده است. بنابراین کارخانهها با هزینههای سربار مواجه هستند و هیچ ظلمی بزرگتر از این به تولید وجود ندارد.
رئیس سازمان بورس معتقد است: در این شرایط برق باید به یک کالای اقتصادی تبدیل شود. در صورت ایجاد بازار واقعی برق، در نتیجه بازار اوراق بهادار برق که یکی از آنها گواهی صرفه جویی در مصرف انرژی است، به کمک بازار برق خواهد شتابد. بنابراین، اگر معاملات در بازار برق در کشور ما جذاب شود، هم به غلبه بر نارضایتی و هم به توسعه اقتصادی کمک می کند.
مدیر عامل بورس انرژی: دوبرابر شدت مصرف انرژی در دنیا داریم
در بخشی دیگر از این مراسم علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی به این موضوع اشاره کرد شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر جهان است وی تصریح کرد: ما در کشوری زندگی می کنیم که به دلیل مصرف کم و بی رویه خود با عدم تعادل انرژی در برق و گاز مواجه هستیم. این مشکل مسئولان را بر آن داشته تا برای کمبود و عدم تعادل انرژی راهکارهایی را پیشنهاد دهند. این رویه صنایع کشورمان را با خطرات مختلفی مواجه کرده و تولید را در معرض تهدید قرار داده است. به همین دلیل بحث مدیریت انرژی و شدت در کشور ما موضوع مهمی است.
نقوی افزود: اگر به تجربه جهانی در این زمینه نگاه کنیم، می بینیم که بحث انگیزه های مالی و اوراق بهادار شدن آنها یکی از موثرترین روش ها در این زمینه است. از این رو این موضوع در ایران مورد توجه قرار گرفته و قانونگذار سعی کرده این کار را انجام دهد و بازار بهینه سازی را راه اندازی کند. اما با وجود مزیت های فراوانی که این بازار می تواند برای کشورمان داشته باشد، متاسفانه از لحاظ اجرایی، عملیاتی شدن این بازار با چالش های زیادی مواجه است. در بورس انرژی ایران به عنوان متولی بازار بورس حامل های انرژی، تمامی زیرساخت های فنی و قانونی را برای استفاده از ظرفیت این بازار فراهم کرده ایم. اما بسیاری از قدرت ها هنوز استفاده نشده اند.
مدیرعامل بورس انرژی در ادامه به معاملات گواهی صرفه جویی در مصرف انرژی اشاره کرد و اظهار داشت: خریداران این گواهینامه در ساعات اوج مصرف مشمول قطعی برق نیستند. وی افزود: ما تمام کارهای مربوط به معاملات گواهی برق تجدیدپذیر را به پایان رسانده ایم و می خواهیم این ابزار جدید را به زودی با همکاری وزارت نیرو وارد بازار کنیم. این ابزار ظرفیت جدیدی را در اختیار نیروگاه های تجدیدپذیر قرار می دهد تا در زمینه تامین مالی به آنها کمک کند.
وی گفت: برای سال آینده افزایش حجم معاملات بورس انرژی را هدف گذاری کرده ایم، امسال 30 درصد معاملات برق را در بورس داشتیم، در حالی که طبق برنامه هفتم توسعه باید 60 درصد معاملات برق انجام شود. در بورس انرژی انجام شد، هدفی که با همکاری توانیر دنبال می شود.