گزارش کردن خبرگزاری مهررضوان معاون حکیم زاده آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در نشست مشترک اعضای شورای معاونین و مدیران کل استان های سراسر کشور گفت: بر اساس پالیسی های ریاست معارف پایه وزارت معارف، برنامه سالانه با همکاری استان ها تدوین می شود.
هر چه سیاست گذار به حوزه مدرسه نزدیکتر باشد، احتمال موفقیت برنامه ها بیشتر می شود
وی افزود: این همکاری با استان ها مهم است زیرا می تواند برنامه هایی را ایجاد کند با توانایی ها ما یک عملیات میدانی در میدان مدرسه ارائه می کنیم زیرا معتقدیم هر چه سیاست گذار به چرخه اجرایی نهایی نزدیکتر باشد و درک بهتری از میدان مدرسه داشته باشد، احتمال موفقیت برنامه ها بیشتر می شود.
حکیم زاده ادامه داد: برای رسیدن به این هدف برنامه ریزی های اولیه به صورت منعطف و با توجه به نظرات کارشناسان انجام می شود. استانی ما طراحی کردیم و آن را با استان های کنار هر کدام اشتراک گذاشتیم استان بتواند با رعایت چارچوب کلی سایت استانی را با توجه به نیازهای محلی و محیطی آن طراحی کند. بنابراین، عرصه ای برای خلاقیت و ایده بر اساس الزامات محلی و محیطی نیز به طور کامل برآورده شده است. به همین دلیل سیاست معاونت بدوی در دور جدید مشارکت ادارات کل استان ها در تدوین برنامه ها است.
«ترک تحصیل» و «ترک تحصیل» دو مفهوم مجزا هستند
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به تفاوت «ترک تحصیل» و «تاریک آموزش و پرورش بیان کرد: متأسفانه در بیشتر موارد این دو اصطلاح به جای هم به کار می روند یک برده و این در حالی است که ترک تحصیل به فردی گفته می شود که علیرغم رسیدن به سن قانونی 6 سال وارد نظام آموزشی رسمی کشور نشده باشد، اما تاریک تحصیل دانش آموزی است که وارد مدرسه شده اما به دلایلی قبل از اتمام دوره آموزشی از چرخه آموزشی خارج می شود.
وی افزود: تفاوت مفهومی این دو ایجاب می کند که برای هر گروه به طور مجزا تصمیم گیری شود و برنامه ها به صورت تخصصی تدوین و اجرا شود. به خصوص ترک تحصیل، ورود به دبستان انجام نشده است اما تاریک آموزش و پرورش از مدرسه و از دایره آموزش حذف شده است.
حکیم زاده یادآور شد: یکی از اقدامات معاونت آموزش ابتدایی در دوره جدید تفکیک این دو مفهوم در نظام است تا برای هر کدام به صورت جداگانه برنامه تخصصی طراحی و اجرا شود. البته ما معتقدیم که مدیر مدرسه بهترین فردی است که می تواند باشد تاریک آموزش و پرورش را شناسایی می کند و نقش بسیار ویژه ای در سازماندهی آنها دارد.
در تعداد «بازماندگان تحصیلی»، نرخ خالص کسب پایه اول ملاک است.
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش همچنین گفت: در مورد ترک تحصیل دو نکته مهم وجود دارد وجود مهم این قبل از ارائه وجود دارد هر آماری شما باید به آنها توجه کنید. اول در این مورد، نرخ جذب خالص پایه اول بسیار مهم است؛ همین نسبت کلیه ثبت نام دانش آموزان 6 ساله ایرانی برای تمامی کودکان 6 ساله ایرانی.
حکیم زاده لهجه کرد: اگر در آن سال کودک 6 ساله ای در مدرسه ثبت نام نشود، به احتمال زیاد در سال های بعد وارد چرخه تحصیلی کشور نخواهد شد. به همین دلیل و با لهجه وزیر آموزش و پرورش، موضوع جذب بازماندگان آموزش و پرورش در دستور کار معاونت – آموزش و پرورش پایه قرار دارد و می توان اذعان داشت که این مهم ترین رسالت این معاونت است.
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش یادآور شد: گام اول در سازمان بازماندگان آموزشی شناسایی دقیق و پرکردن بانک اطلاعات ضروری است تا بر این اساس با کمک و حمایت نهادهای ذیربط اقدامات اجرایی و عملیاتی انجام شود.
حضور در مدرسه لزوماً به معنای کسب مهارت های اولیه سواد نیست
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: کسب مهارت های پایه سوادآموزی زمینه ساز کسب مهارت های بعدی است و هر کودکی باید در موضوع سواد ابتدایی توانایی مطلوب را داشته باشد. دست یافت، اظهار داشت: فقر یادگیری یکی دیگر از مشکلات مهم آموزش ابتدایی است و حضور دانش آموزان در مدرسه ضروری است معنی یادگیری مطلوب مهارت های سواد ابتدایی نیست. بسیاری از دانش آموزان دوست دارند خاص در مناطق کمتر من صاحب و دوزبانه ها مهارت های اولیه سواد را آنطور که باید در دوره ابتدایی نمی آموزند و در نتیجه فرصت موفقیت شغلی و تحصیلی بسیار کاهش می یابد که این برخلاف اصل عدالت آموزشی و آموزش برابر است. حکیم زاده تصریح کرد: پرداختن به معضل فقر یادگیری در شاخص نرخ تکرار پایه نیز تاثیر زیادی دارد و با کاهش فقر یادگیری به همان نسبت میزان تکرار پایه کاهش می یابد.
لزوم توجه ویژه به «آموزش بازماندگان».»
وی افزود: کودکانی که در مدرسه هستند اما در دوره ابتدایی مهارت های اولیه سواد را کسب نمی کنند، عملا هیچ تفاوتی با کودکان بازمانده از تحصیل ندارند و این کودکان را می توان در دسته «یادگیری عقب مانده» قرار داد. این بدان معناست که علاوه بر پرسش بازماندگان تحصیل، کسانی که از آموزش جان سالم به در برده اند نیز باید در نظر گرفته شود. استان ها هم می توانند این کار را انجام دهند ساختمان با توجه به نیازهای بومی و محیطی خود، برنامه ها کشور طراحی و اجرا با استانداردهای لازم و با برش های استانی.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: کلاس های جبرانی در پایان سال برای کودکان برگزار نشود. اما روند باید شناسایی شود آنقدر سریع که برنامه های درمانی برای کودکان قابل توجه باید از ژانویه اجرا شود تا مهارت های سوادآموزی اولیه به سرعت و با کیفیت بالا بهبود یابد.
ارتقای حس تعلق به مدرسه پیش نیاز یادگیری است
وی پرورش حس تعلق به مدرسه را از دیگر اهداف معاونت آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در دوره جدید دانست و اظهار داشت: اگر دانش آموز بتواند هویت خود را در ارتباط با کلاس و مدرسه تعریف کند و مدرسه امن، پرنشاط و مکانی سالم روانی و عاطفی است، او به محیط آموزشی خود احساس تعلق خواهد داشت و این احساس تعلق اساس مشارکت در یادگیری است. بنابراین هر چه احساس تعلق دانش آموز به مدرسه بیشتر شود، میزان یادگیری او نیز افزایش می یابد.
حکیم زاده ایجاد فضای مثبت یادگیری و ارتقای حس تعلق دانش آموز به مدرسه را دو اصل در برنامه های آموزش و پرورش زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد و یادآور شد: هر استان می تواند برنامه بومی خود را با توجه به اصول ارائه شده به آرامی ارائه و اجرا کند.
هیچ دانش آموز ابتدایی را نباید به هیچ بهانه ای در فضای رقابتی قرار داد
حکیم زاده ادامه داد: یکی از ملاحظات مهم در دوره ابتدایی پرهیز از ایجاد فضای رقابتی است. یعنی در مقطع ابتدایی هیچ دانش آموزی به هیچ بهانه ای در فضای رقابتی قرار نگیرد. از سوی دیگر، بر اساس سند تحول اصلی، محور تمامی فعالیت ها در دوره اولیه «آموزش و پرورش» است; بنابراین استفاده از کتب درسی و وسایل کمک آموزشی یا تشکیل کلاسهای آزمایشی و هر فعالیت دیگری که کودک را در رقابت قرار دهد، تخلف از مصوبه 951 است. به ویژه اینکه هم علم و هم تجربه ثابت کرده اند که انزوا موجب پرورش متوازن استعدادها نمی شود و هر استعدادی باید در محیط طبیعی رشد و شکوفا شود.
در مقطع ابتدایی رقابت رسمی وجود ندارد
وی تصریح کرد: معاونت آموزشی وزارت آموزش و پرورش هیچ رقابتی را در دوره ابتدایی به رسمیت نمی شناسد و نه تنها از هیچ برنامه ای که منجر به جدایی دانش آموزان از محیط طبیعی و روند طبیعی رشد شود حمایت نمی کند، بلکه به شدت با آن مخالفت می کند. آن را
«موفقیت جمعی» اصل اصلی در تربیت فرزندان است
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: با توجه به قوانین فوق و تاکید رئیس جمهور بر وفاق و همدلی و همچنین رویکردهای وزیر آموزش و پرورش، محور فعالیت ها در دوره ابتدایی وفاق و همدلی دانش آموزان است. و شرکت در فعالیت های گروهی . یعنی در دوره ابتدایی هر برنامه ای باید مبتنی بر «موفقیت جمعی» باشد و این موضوع را در ذهن کودکان نهادینه کند. موضوعی که مبانی دینی و اخلاقی آن را برجسته می کند و حتی مطالعات مختلف آن را ثابت می کند.
هر اقدام و بازخورد معلم اثر آموزشی دارد
معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش در پایان با تاکید بر اینکه معلم در درجه اول یک مربی تربیتی است و هر اقدام و بازخوردی از او اثر تربیتی دارد تاکید کرد: تا جایی که معلم بتواند ارتباط مثبت و عاطفی برقرار کند. با دانش آموز، احتمال ایجاد یک محیط یادگیری مثبت یکسان افزایش می یابد و محیط آموزشی پویاتر می شود.