روند افزایش دلار چگونه است + جزئیات – رادناک


یک تحلیلگر بازار ارز می گوید: در حال حاضر چند نوع نرخ ارز داریم. بالاخره باید قیمت بگذارند، یعنی قیمت امروز و فردا، دلار را با قیمتی که فکر می کنند مناسب است عرضه کنند. این اشتباه است که قیمت را در حالی که می توانید فشار دهید، و وقتی نمی توانید، فنر در می افتد.

به گزارش تابناک به نقل از اقتصاد 24; قیمت دلار هفته گذشته همزمان با انتشار خبر آغاز مذاکرات با اروپا و تزریق پتروشیمی ها در محدوده 79 هزار تومان در نوسان بود اما روز چهارشنبه بازگشت. قیمت دلار باز هم افزایش یافت و روز شنبه به 82 هزار تومان رسید.

اصغر سمیع، کارشناس بازار ارز در پاسخ به این سوال که چرا با وجود بازگشت دلار به کریدور هفتم، دوباره رکورد قیمت را شکست، گفت: قیمت ارز بستگی به میزان تورم دارد. نرخ تورم را در کشور داریم و نرخ تورم را در کشورهایی با ارزهای معتبر مانند دلار داریم. تفاوت بین این دو نرخ تورم را باید به قیمت ارز اضافه کرد. یعنی وقتی تورم کشور ما بالای 40 درصد است و تورم کشورهای منطقه دلار زیر 4 درصد است یعنی هر سال باید 36 درصد به قیمت ارز اضافه شود تا تعادل آن حفظ شود. اگر نه، به این معنی است که قیمت ارز مصنوعی است. در واقع اگر قیمت ارز بیش از 36 درصد افزایش پیدا کند، نشانه نوعی حباب است و اگر کمتر از 36 درصد افزایش یابد، به این معناست که فنر نرخ ارز در حال انقباض است.

وی ادامه داد: با این تفاصیل وقتی نرخ تورم ما 40 درصد و نرخ تورم آنها 4 درصد است، قیمت دلار باید هر روز یک در هزار افزایش یابد. اگر نه، روز بعد باید دو برابر شود. بهترین وضعیت این است که سطح تورم، حجم نقدینگی و سطح بیکاری را کاهش دهیم و بتوانیم اقتصاد را سامان دهیم. اگر نتوانیم نرخ تورم را کاهش دهیم و مجبور شویم به تورم 40 درصدی برسیم، بهترین حالت این است که روند صعودی قیمت دلار را در یک خط شیب مستقیم ادامه دهیم، نه به صورت متلاطم که باعث نوسانات قیمتی شود. بازار، زیرا این به خودی خود به اقتصاد آسیب می رساند.

سمیعی در پاسخ به این سوال که آیا کشش دلار به سمت قیمت های بالاتر نمی تواند با مداخله بازارساز کنترل شود؟ وی گفت: در ابتدای سال جاری قیمتی معادل 60 هزار تومان به دلار داشتیم. پیش بینی کردیم که با فرض تورم 40 درصدی که گزارش های مرکز آمار نیز آن را تایید کرد، قیمت دلار در ابتدای تابستان حدود 65 هزار تومان، ابتدای پاییز 75 هزار تومان و برای آغاز سال آینده پیش بینی کردیم که با فرض نرخ تورم 40 درصد، دلار 90 هزار تومانی داشته باشیم و این روند ادامه پیدا کند. در نتیجه، بازارساز مداخله می‌کند و گاهی صلاح می‌داند که قیمت را سرکوب کند. البته نظر ما این است که مشکل باید اساساً حل شود. تورم و نرخ سود باید پایین بیاید و بانک مرکزی یکی از وظایف اصلی خود یعنی سیاست اشتغال زایی را انجام دهد.

این کارشناس ارزی با بیان اینکه افزایش نرخ بیکاری به معنای کاهش نرخ توسعه است، می افزاید: دولت برای رفع نیاز اشتغال، حجم نقدینگی را افزایش می دهد که این خود باعث تورم می شود؛ در حالی که این افزایش نرخ بیکاری باعث ایجاد تورم می شود. بنابراین، بازارساز گاهی می تواند مداخله کند، مشروط بر اینکه با واقعیات مطابقت داشته باشد. اگر بخواهد نرخ ارز را پایین بیاورد یا حباب ایجاد کند باعث تلاطم و بی ثباتی در بازار می شود.

سامی در مورد اینکه چه زمانی ممکن است یک بازارساز در حوزه ارز مداخله کند، گفت: “گاهی اوقات دلار بر اساس سطح تورم بی جهت افزایش می یابد. بانک مرکزی می تواند در این شرایط دخالت کند و با تزریق دلار آن را به قیمت بازگرداند. علاوه بر این، گاهی اوقات به دلیل تبلیغات رقبا در منطقه که ناخواسته تومان را تقویت می کنند تا بعداً آن را پاره کنند، بازارساز مجبور می شود وارد این شرایط شود و با فروش تومان و خرید ارز، نرخ دلار را افزایش دهد. بنابراین مصنوعی نمی افتد. در واقع قیمت دلار چه به صورت مصنوعی کاهش یابد و چه غیرواقعی افزایش یابد، بانک مرکزی باید وارد عمل شود و آن را به حالت عادی برگرداند، اما اگر بخواهد برعکس حرکت کند، اشتباه است.

وی ادامه داد: زمانی که قطعنامه بین ایران و عراق امضا شد، دلار حدود 130 تومان بود. در نتیجه این آرامش، خوش بینی عجیبی متولد شد و از سوی دیگر، کشورهای منطقه شروع به خرید دلار کردند. به این ترتیب قیمت دلار کاهش یافت و حتی به زیر 50 تومان هم رسید. در آن زمان بانک مرکزی به جای مداخله اقدام به تزریق دلار کرد اما با واقعی شدن فضا، هجوم برای خرید دلار بیشتر شد و در کمتر از 6 ماه دلار به بالای 130 تومان بازگشت. این بدان معناست که مداخله بانک مرکزی باید با واقعیت ها هماهنگ باشد.

این کارشناس ارزی در پاسخ به آخرین اظهارات رئیس بانک مرکزی گفت: اگر دشمن راست می گوید و ما راست می گوییم، نمی توانیم انتظار داشته باشیم مردم به دروغ های ما گوش دهند. وقتی حقیقت را نمی گویید، مردم اعتماد خود را از دست می دهند و به دیگران روی می آورند. در حال حاضر چند نوع نرخ ارز داریم. بالاخره باید قیمت بگذارند، یعنی قیمت امروز و فردا، دلار را با قیمتی که فکر می کنند مناسب است عرضه کنند. این اشتباه است که تا زمانی که می توانید قیمت را بالا ببرید، و زمانی که به اندازه کافی ندارید، بهار می افتد.