گزارش کردن خبرنگار مهریکی از سوالات مهمی که همواره در حوزه کودک و نوجوان مطرح بوده است؛ عدم حمایت کافی دولت از اقدامات فعالان جوان در تولید محتوای فرهنگی.
تولیدکنندگان محصولات آموزشی، صاحبان شرکتهای نوآور در زمینه تولید نرمافزارهای علمی و آموزشی و یا ناشران کتابهای کودک و نوجوان مشترکاً از عدم حمایت کافی دولت در سالهای اخیر گلایه دارند.
اگرچه در دولت شهید رئیسی، سازمان ملی آموزش و پرورش کودکان (توتک) برای حمایت از فعالان آموزشی با تاکید بر آموزش کودکان زیر 7 سال ایجاد شد. اما بیشترین تلاش و دغدغه کارکنان این سازمان تازه تاسیس، تدوین اساسنامه، صدور مجوز مهدکودک های جدید و تایید صلاحیت مهدکودک های موجود بود.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری علاوه بر توتک با کمک کادر فرهنگی و فناوری نرم خود در سال های اخیر سعی در شناخت فضای آموزشی داشته و با مهم ترین فعالیت های فعالان حوزه آموزشی آشنا شده است. این در حالی است که میزان حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از رئیس جمهور هرگز حداقل انتظار فعالان آموزش و پرورش نبوده است.
در همین راستا نشستی به همت ستاد فرهنگی و فناوری نرم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با حضور بیش از صد گروه از فعالان حوزه کودک و نوجوان برگزار شد.
این جلسه از سری جلسات روشنگری با زیرنویس می باشد دورهمی فعالان کودک و نوجوان صورت گرفت
حمایت اکوسیستم فرهنگی هنوز به رسمیت شناخته نشده است
مسعود حسنلو، دبیر ستاد فرهنگی و فناوری نرم معاونت علمی رئیس جمهور در این جلسه با بیان اینکه حمایت از اکوسیستم صنایع فرهنگی هنوز در دستگاه حاکمیت به خوبی شناخته نشده است، اظهار داشت: حمایت از اکوسیستم صنایع فرهنگی هنوز به خوبی شناخته نشده است. گفت: تولّی گری حاکمیت از حوزه فرهنگ باید گفتمان سازی و جریان سازی کند و هنوز به نقطه مطلوب نرسیده ایم. هستم و ما باید در این فضا گام های بزرگتری برداریم.
دبیر ستاد فرهنگی و فناوری نرم معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه مجموع بودجه دولت در حوزه فرهنگی نزدیک به 70 هزار میلیارد تومان است، گفت: در سال 1385، در سال 1380 در سال 2018 در سال 1394 در نظر گرفته شده است. وی گفت: از این میزان شاید بتوان کمتر از 10 هزار میلیارد تومان را به اکوسیستم صنایع خلاق اختصاص داد.
وی حمایت کم دولت را عاملی برای توجه بیشتر فعالان عرصه آموزش به نیازهای مردم می داند. وی بیان کرد: صنایع خلاق ما نیاز به تمرکز بیشتر بر نیازهای مردم دارند چرا که چرخش چرخه اکوسیستم اقتصادی کودکان و نوجوانان با تکیه بر سبد مصرفی مردم موثرتر است.
حسنلو اذعان دارد که ظرفیت بازار و سبد مصرفی مردم چیزی از مسئولیت و تعهد دولت کم نخواهد کرد. وی بیان کرد: ما در معاونت علمی و ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم مسئولیت داریم و باید زمینه و بستر لازم را برای رشد و توسعه صنایع خلاق در کشور فراهم کنیم.
مراقبت از کودکان در فضای مجازی یکی از ارکان اصلی حقوق کودکان است
سجاد اسم حسینی دبیر انجمن فعالان کودک و نوجوان با اشاره به تجربه و قوانین کشورهای پیشرفته در زمینه مراقبت از کودک در فضای مجازی تاکید کرد: این موضوع یکی از ارکان اصلی حقوق کودکان محسوب می شود و باید در اولویت قرار گیرد. در برنامه ریزی ملی
اوقات فراغت نه تنها زمانی برای استراحت است، بلکه فرصتی برای افزایش خلاقیت کودکان، یادگیری مهارت های جدید و رشد اجتماعی است. وی با بیان اینکه اینترنت و فضای مجازی چالش های جدی در کنار فرصت های بی شماری برای کودکان ایجاد کرده است، گفت: ایجاد فضای مجازی امن و سالم برای کودکان نیازمند تدوین قوانین سخت گیرانه، نظارت مستمر، اجرای موثر و حمایت همه اقشار جامعه است. از خانواده ها این به سیاستمداران بستگی دارد.
اسمع حسینی همچنین بر لزوم آگاه سازی والدین و آموزش کودکان در زمینه استفاده صحیح از فناوری تاکید کرد و افزود: می توانیم با بهره گیری از الگوهای موفق جهانی و بومی سازی آن ها، زیرساخت های مناسب برای محافظت از کودکان در برابر تهدیدات سایبری ایجاد کنیم.
مراقبت از کودکان در فضای مجازی نه تنها محدودکننده است
فرهود فرمند مدیر یکی از استودیوهای سرگرمی بر اهمیت رویکرد مثبت در مراقبت از کودکان در فضای مجازی تاکید کرد و افزود: این مراقبت نباید به جنبه های منفی و محدودکننده محدود شود.
وی تصریح کرد: رویکردهای ما نباید به گونه ای باشد که کودکان را محدود کرده و آنها را از دسترسی به محتوای مفید و آموزشی در اینترنت محروم کند.
فرمند با اشاره به اهمیت ارائه محتوای مناسب و جذاب برای کودکان افزود: باید با توسعه بسترهای کاربرپسند، نظارت هوشمند و فراهم آوردن بسترهای رشد خلاقیت کودکان، تعادل بین حفاظت و آزادی در فضای مجازی ایجاد کرد.
او همچنین بر نیاز به همکاری بین تولیدکنندگان محتوا و سیاست گذاران برای ارائه راه حل هایی تاکید کرد که کودکان را برای رشد و یادگیری و در عین حال محافظت از خود توانمند می کند.
رضا تبریزی، بنیانگذار اولین اکوسیستم اوقات فراغت کودکان و نوجوانان، بر برنامهریزی و فرهنگسازی استفاده صحیح از اوقات فراغت تاکید کرد و خاطرنشان کرد: این زمانها تاثیر بسزایی در رشد و شکلگیری روحیه کودکان دارد. شخصیت
وی تصریح کرد: اوقات فراغت تنها زمانی برای استراحت نیست، بلکه فرصتی برای تقویت خلاقیت، یادگیری مهارت های جدید و رشد اجتماعی کودکان است. در همین حال، استفاده از اینترنت کودکان نیز باید به عنوان بخشی از اوقات فراغت آنها به صورت هدفمند مدیریت شود.
تبریزی با اشاره به اهمیت طراحی فعالیت ها و بسترهای پاسخگویی به نیازهای کودکان افزود: ایجاد محتوای آموزشی، سرگرم کننده و سالم در فضای مجازی و همچنین تشویق به فعالیت های جمعی و مشارکتی می تواند اوقات فراغت را به بستری برای رشد و توسعه تبدیل کند. بچه ها
وی بر نقش خانواده ها و نهادهای فرهنگی در هدایت و غنی سازی این ایام گرانبها تاکید کرد و خواستار همکاری بیشتر برای ارائه راهکارهای نوین در این زمینه شد.
این نشست در حالی برگزار شد که فعالان حوزه کودک و نوجوان در قالب سندی جامع از معاونت علمی ریاست جمهوری حمایت خواهند کرد سند ایران و اسلام اینترنت بهتر برای کودکان تدوین آن برای استانداردسازی تولیدات علمی و آموزشی و بازی های آنلاین با تایید دولت.
شرکت کنندگان بر لزوم همکاری همه نهادها و گروه های فعال در حوزه کودکان در بخش خصوصی و دولتی برای افزایش آگاهی در زمینه فرهنگ سازی استفاده انحصاری کودکان از اینترنت و تعهدات آنها در این زمینه بحث و تبادل نظر کردند. در مورد عمل برنامه کوچک آنها بر ارائه خدمات مناسب در حوزه اینترنت و کودکان تاکید کردند.
در این جلسه همچنین اقدامات سایر کشورها در خصوص قوانین مربوط به اینترنت کودکان و خدمات جانبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.