عضو شورای عالی کار: افزایش 50 درصدی حقوق منطقی است – تابناک


با برگزاری اولین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کار از سال 1404 تاکنون. گمانه زنی های مختلفی مبنی بر اینکه چند نرخ باید تصویب شود آغاز شد.

به گزارش تابناک به نقل از خبرآنلاین؛ پس از دو سال سخت وزارت مرتضوی که بدون توجه به فشارهای زندگی، دستمزدها را حتی کمتر از نرخ تورم هر سال افزایش می داد، احمد میدری در اولین سال وزارت کار، کار آسانی برای جلب رضایت کارگران نداشت.

میدری یکی از معدود وزرای کابینه مسعود الباضیان است که در میان به اصطلاح لیبرال ها و اقتصاددانان بازار نیست و اغلب به او برچسب نهادگرا می زنند.

در شرایطی که دلار در پنج ماه اخیر 60 درصد افزایش یافته و انتظارات تورمی به اوج خود رسیده است، یافتن راهی که بتواند هم دستمزدها را عادلانه افزایش دهد و هم شکاف موجود بین دستمزد و معیشت را کاهش دهد، نیازمند تلاش جدی است.

گفته می شود اکنون حقوق یک سوم تا یک چهارم هزینه های زندگی یک خانواده را پوشش می دهد. به این ترتیب بخش مهمی از هزینه های حذف پذیر مانند هزینه های تفریحی و فرهنگی از سبد خانوار حذف شده و مصرف کالری با کیفیت به حداقل می رسد.

محسن باقری از اعضای تیم کاری شورای عالی کار در این خصوص درباره برآورد سبد معیشت گفت: آخرین برآوردها بر اساس آمار مهرماه است. بر این اساس سبد معیشت خانواده ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان محاسبه شد. لازم به توضیح است که این نرخ در شورای عالی کار تصویب نشده است و این ارزیابی ماست و شورای عالی کار باید در جلسات آتی در این خصوص تصمیم گیری کند.

وی افزود: از مهرماه نرخ دلار به طرز نگران کننده ای افزایش یافته است که قطعا تبعات تورمی خاص خود را خواهد داشت و به نظر من علیرغم اینکه افزایش قیمت ارز اول در تولید منعکس می شود، اما در نهایت در ارز بعدی تورم دو تا سه ماهه به دست مصرف کنندگان خواهد رسید. اگرچه هنوز می‌توانیم وزن روانی آن را احساس کنیم.”

وی با اشاره به افزایش 40 درصدی قیمت محصولاتی مانند روغن، برنج، ماکارونی و ماکارونی در دو تا سه ماه اخیر، ادامه داد: همچنان امیدواریم دولت وارد عمل شود و قیمت ها را کاهش دهد، در غیر این صورت اگر روند فعلی ادامه دارد، هزینه زندگی در نهایت افزایش خواهد یافت. لازم به ذکر است که هزینه های نهایی سبد معیشتی بر اساس داده های آذر و دی است.

باقری، عضو شورای عالی کار: افزایش 50 درصدی حقوق منطقی است

به گفته این عضو شورای عالی کار، در دو سال اخیر به دلیل رویکرد حاکمیتی وزارت کار سلطان مرتضوی، اجازه تصویب حداقل هزینه زندگی داده نشده است.

باقری توضیح داد: در دو سال گذشته سبد معیشت تصویب نشد، زیرا وزارت کار نمی خواست حتی مبانی بحث را بپذیرد. منظورم این است که وقتی از بعد خانوار صحبت می کنیم، آمار رسمی می گوید 3.3 نفر است، اما یکدفعه وزارت کار با یک آمار غیر رسمی یا ثانویه اعلام می کند و می گوید تعداد خانوار 2.8 نفر است. این مشکل در تمام مراحل دیگر حتی در محاسبه کالری مورد نیاز ایرانی ها نیز قابل مشاهده است و راه هر گونه توافقی را می بندد».

یکی از اعضای تیم کارگری شورای عالی کار با اشاره به امضا نکردن دستمزد امسال در اعتراض به این رویه، هشدار داد: امسال اگر با کارگران و مطالبات آنها مانند روند سال گذشته برخورد شود، باز هم نمی‌شوند. اما در همان جلسه ای که شورای عالی کار با حضور آقای میدری و معاون روابط کار ایشان خانم رضایی تشکیل شد، فضای متفاوتی را شاهد بودیم.

وی در پاسخ به مبنای خوش بینی فعلی خود گفت: در کنار فضای مثبتی که شاهد آن هستیم، بقیه موارد باید در عمل مشخص شود و ترجیح می دهم صبور باشم. اما می توان مطمئن بود که تیم جدید وزارت کار بر خلاف مدیریت آقای مرتضوی مبتنی بر سه جانبه گرایی است. او خود را آنقدر بالا می دید که فرصتی برای پاسخگویی به کارگران نداشت و سعی می کرد سه جانبه گرایی را به هم بزند.

وی درباره پیشنهادی که برای افزایش 50 درصدی دستمزد داده است، توضیح داد: از ابتدای سال تاکنون همه مواد غذایی بین 60 تا 70 درصد گران شده است. یعنی کارفرمایان این مبلغ را از قیمت محصولات خود کسر کرده اند و کارگران این واحد سهمی از این سود کلان را دارند. بحث من بر اساس احترام به مقام انسانی کارگران ایرانی و بر اساس منطق دو و دو و چهار است. کاسور در رکود عمیقی به سر می برد و تنها با افزایش متناسب درآمد خانوار می توان رفاه را احیا کرد.»

باقری با اشاره به سنگینی افزایش هزینه ها، با تاکید بر اینکه افزایش 50 درصدی حداقل دستمزد بر اساس واقعیت های موجود و نیاز کشور اقدامی منطقی است، تاکید کرد: در عین حال دولت باید به تعهدات اعلام شده عمل کند. در قانون اساسی در زمینه بیمه مسکن، بهداشت و آموزش برای همه باید عمل شود. مدتهاست که این تعهدات مندرج در اصل 31 قانون اساسی مغفول مانده است.»

یکی از اعضای تیم کارگری شورای عالی کار با هشدار به اینکه دستمزد فعلی یک سوم هزینه ها را پوشش می دهد، خاطرنشان کرد: برای رفع این شکاف باید اقدامات عاجل انجام شود و تنها راه افزایش دستمزد است. در گذشته بارها قول رفع این شکاف را در دوره های 5 و 6 ساله داده اند، اما در واقع این شکاف بیشتر شده است. مثلاً در دولت خاتمی این تصمیم را گرفتند، اما احمدی نژاد که با طرح تثبیت قیمت ها موثر بود، به دلیل اینکه مدعی توقف افزایش قیمت بود، این سیاست را کنار گذاشت.