قیمت بنزین چقدر افزایش می یابد؟/تورم سالانه پله به پله


با توجه به تورم، بنزین در سال چقدر گران می شود؟

تورم بنزین مقوله ای است که مهمتر از اندازه، اجرا و سیستم توزیع است.

به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، با تغییر دولت و حتی قبل از آن، داستان گرانی بنزین مدام در محافل مختلف مطرح می شد. شرایط اقتصادی که ممکن است طیفی از نرخ های تورم و قدرت پول ملی را شامل شود، به گونه ای است که دولت پزشکی به همان اندازه که می خواهد منابع درآمدی خود را افزایش دهد، مجبور است ضمن مدیریت هزینه ها، قیمت بنزین را نیز افزایش دهد.

در عین حال در سال های دولت سیزدهم میانگین مصرف بنزین در کشور در زمان پیک مصرف حتی به رقمی بالغ بر 120 میلیون لیتر در روز رسید. اگر بخواهیم عوامل موثر بر مدیریت مصرف بنزین را بررسی کنیم، باید زنجیره تولید تا مصرف را به صورت کمی و کیفی بررسی کنیم.

به گفته کارشناسان، افزایش قیمت بنزین می تواند یکی از موثرترین گزینه ها برای مدیریت مصرف آن باشد، اما بررسی سابقه تاریخی رابطه افزایش قیمت بنزین و کاهش مصرف آن نشان می دهد که چنین سیاستی می تواند مصرف کننده را تغییر دهد. رفتار کاربران برای مدت کوتاهی و سپس پس از چند ماه، کاربران رفتار گذشته خود را تکرار می کنند.

افزایش قیمت بنزین محلی برای افزایش درآمد دولت

نکته مهم این است که معمولا میزان تولید خودرو در کشور افزایش می یابد و این امر منجر به افزایش مصرف بنزین می شود. از سوی دیگر، هیچ اقدام خاصی برای کاهش مصرف سوخت خودروها یا تنوع بخشیدن به سبد سوخت و معرفی سوخت های سالم تری مانند LPG یا CNG وجود ندارد. اینطور به نظر می رسد هدف اصلی دولت افزایش قیمت بنزین، افزایش درآمد و کاهش نسبت یارانه بنزین است.

در همین راستا، خجت الله میرزایی، رئیس مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران اخیرا با اشاره به نشست 10 اقتصاددان کشور با رئیس جمهور در هفته گذشته، اظهار نظر کرده است که نتیجه گیری نظر کارشناسی درباره قیمت بنزین است که لازم است برای افزایش قیمت این حامل انرژی حدود 30-40 درصد تورم است.

موثرترین روش افزایش تدریجی و سالانه قیمت است

بر اساس اختیارات قانونی تغییر قیمت حامل‌های انرژی بر اساس اصل 44 قانون اساسی، دولت‌ها باید تا رسیدن به نرخ ارز بین‌المللی، تغییر قیمت داشته باشند، اما بخش مهم و کلیدی این افزایش قیمت، قیمت آن در یک دوره زمانی مشخص است. زمان این بدان معناست که بدون شک افزایش قیمت حامل های انرژی بر قیمت کالاها و خدمات تاثیرگذار است و توصیه اکید کارشناسان اقتصادی این است که بهترین راه این است که هر سال قیمت بنزین را به میزان کمی افزایش دهید.

این افزایش ناچیز قیمت سالانه می تواند مطابق با نرخ سالانه افزایش تورم یا حداقل باشد، مثلاً افزایش سالانه 10 درصد. به این ترتیب جدا از اثرات تورم که به صورت مدیریت شده رخ می دهد، بودجه مردم شوکه نمی شود.

از سوی دیگر پس از اولویت بندی تداوم افزایش متناسب سالانه قیمت ها، اصلاح شیوه توزیع باید به اولویت بعدی دولت تبدیل شود تا نظام توزیع یارانه ها در مسیر عادلانه قرار گیرد.