مجوز واردات خودرو فروش است؟! – درخشان


بند مربوط به واردات خودرو در لایحه بودجه 1404 با تصمیم رئیس مجلس برای بررسی مجدد به کمیسیون تلفیق بودجه بازگردانده شد.

به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد؛ این بند در جلسه علنی صبح دیروز در جریان بررسی جزییات قسمت اول لایحه بودجه 1404 مورد توجه نمایندگان خانه ملت قرار گرفت. بر این اساس سه ایراد از سوی نمایندگان مردم به این بند وارد شد.

یکی از این ابهامات موضوع مزایده مجوز واردات خودرو و تاثیر آن بر تعرفه است. در این بند آمده است: «دولت موظف است برای صدور مجوز واردات خودرو از طریق سامانه تدارکات الکترونیکی دولت یا از طریق بهابازار، مزایده عمومی را انجام دهد و منابع حاصل از مزایده مجوز واردات را در طبقه درآمدی (نامشخص) واریز کند مجوز واردات خودرو به نوعی فروخته می شود. مثلاً یک سازمان دولتی می تواند مجوز واردات تعدادی خودرو را داشته باشد، می تواند آن را به حراج بگذارد و این مجوز را بفروشد. البته این بند دارای ابهامات زیادی است اما آنچه مشخص است در لایحه بودجه اجازه مزایده برای فروش مجوز واردات خودرو داده شده است.

این مشکل می تواند تاثیر زیادی بر قیمت نهایی خودرو داشته باشد، مشکلی که محمد باکر کلیباف، رئیس مجلس نیز به آن اشاره کرد. وی درباره ابهامات موجود در بند مربوط به واردات خودرو، گفت: دولت تعرفه واردات خودرو را 100 درصد تعیین کرده بود اما کمیسیون تلفیق آن را به 60 درصد کاهش داد. سپس اوراق مزایده وارد حساب شد، یعنی تعرفه 100 درصدی به 110 درصد رسید، اما از طرفی این مسیر مانع از قرعه کشی فعلی در بازار خودرو می شود.

قالیباف یعنی مزایده مجوز واردات از قرعه کشی که شرکت های دیگر باید بتوانند این مجوز را برای گرفتن مجوز بخرند، جلوگیری می کند و دیگر بر اساس شانس نیست، اما تعرفه 60 درصدی با این اقدام بی معنا می شود زیرا واردکننده باید جداگانه پرداخت کند. قیمت برای خرید موضوع دیگری که باعث شد نمایندگان این قسمت از لایحه بودجه را دوباره به کمیسیون تلفیق ارسال کنند، خالی بودن خودروهای فرسوده در آن لایحه بود.

در مصوبات کمیسیون تلفیق اشاره ای به واردات خودروهای فرسوده (سوخت و برق) نشده است. این در حالی است که در تیرماه امسال دولت واردات این خودروها را تصویب کرد و در شهریورماه نیز وزیر اعلام کرد که آیین نامه واردات این خودروها تغییر می کند، اما شاهد هستیم که واردات خودروهای برقی و دست دوم در لایحه سال آینده کاملاً نادیده گرفته شد این ایراد از سوی رئیس مجلس برای تصویب در کمیسیون تلفیق مطرح شد. وی در این خصوص گفت: این بخش از گزارش تلفیقی دارای اشکالاتی است. اولاً واردات خودروهای فرسوده حذف شده است، اما قبلاً این موضوع را تصویب کرده بودیم که منجر به کاهش ارز و واردات بیشتر خودرو می شود. سومین ایرادی که نمایندگان مجلس در صحن علنی به این بند وارد کردند، مربوط به واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از مرزهای ارزی است. در لایحه بودجه آمده است: واردات خودرو توسط افراد و ایرانیان مقیم خارج از کشور، فراتر از سقف تعیین شده، بدون نقل و انتقال ارز و از محل ارز نگهداری شده با نرخ 60 درصد حقوق ورودی مجاز است.

اما مرکز پژوهش های مجلس در گزارش کمیسیون تلفیق به این قسمت اعتراض کرده است. شعبه پژوهش های مجلس معتقد است در صورت تصویب و اجرایی شدن این بند، نرخ ارز در بازار آزاد افزایش می یابد، زیرا عملاً تمام ارز از بازار غیررسمی تامین می شود. چون اگر یک نفر واقعا در خارج از کشور ارز داشته باشد و از آنجا ماشین وارد کند، باز هم از بازار غیر رسمی ارز می خرد و به حسابش برمی گرداند.

مرکز پژوهش‌های مجلس برای رسیدگی به این موضوع پیشنهاد کرد سقفی 200 میلیون دلاری برای موضوعات این یادداشت در نظر گرفته شود. قالیباف با تشریح دلایل بازگشت این بند به کمیسیون تلفیق، خاطرنشان کرد: هیچ سقفی به عنوان یکی از عوامل موثر در این تصمیم تعریف نشده است.