مخالفت روزنامه مردمی با لغو ارز نیمایی-تابناک


تصمیم یک دولت برای حذف ارز فیات و جایگزینی آن با ارز «معامله‌شده» یا «مذاکره‌شده» خطر افزایش تورم و در نتیجه فشار اقتصادی بیشتر بر معیشت مردم را به دنبال خواهد داشت.

به گزارش تابناک به نقل از روزنامه جمهوری اسلامی؛ بازار ارز نیمایی که در دولت دوازدهم و در دوران تشدید تحریم ها راه اندازی شد، با هدف تسهیل در تامین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز برای مدیریت هر دو نیاز واردکنندگان کالا راه اندازی شد. از غیر مادی بودن و نیازهای ارزی افراد و همچنین جلوگیری از شوک و کاهش شوک ارزی.

سامانه مذکور به گونه‌ای طراحی شده است که خریداران ارز می‌توانند درخواست خود را در بستری یکپارچه به فروشندگان ارز ارسال کنند و فروشنده‌ای که مایل به ارائه خدمات است می‌تواند در بستر رقابتی به پیشنهاد خریدار ارز پاسخ دهد. اگرچه در همان ابتدا انتقاداتی نسبت به راه اندازی این بازار وجود داشت و متولیان امر در تحقق اهداف تعیین شده چندان موفق نبودند، اما دولت چهاردهم ضربه نهایی را به بدنه نیمه تجزیه آن وارد کرد و با حذف آن بازار ارز را دوباره شوکه کرد. و آینده معیشت مردم در هاله ای از عدم اطمینان قرار می گیرد.

بازار ارز تجاری یا توافقی به این معناست که دولت دیگر در تعیین نرخ ارز دخالتی نخواهد داشت و صادرکننده و واردکننده با توافق به نرخ معقولی می رسند. مشکلی که می توان به این بازار جدید منتقل کرد این است که منطق قیمت گذاری صادرکننده و واردکننده چیست؟ آیا غیر از این است که صادرکننده برای تعیین نرخ حتما به بازار ارز آزاد نگاه کند؟

در حال حاضر نرخ دلار در بازار آزاد تا محدوده 78 هزار تومان رسیده است و این نرخ حکایت از بازار اجماعی دارد. این یعنی قیمت مناسب که به قیمت آزاد نزدیکتر است. اگرچه مسئولان بانک مرکزی موظف به مداخله در بازار ارز هستند، اما قطعاً مبادلات ارزی رویکرد مناسبی برای مدیریت تقاضا نیست.

بر اساس اعلام بانک مرکزی، با توجه به تقاضا و عرضه ثبت شده، در اولین روز کاری بازار توافقی، از مجموع 76 میلیون دلار پیشنهادی، معادل 39.5 میلیون دلار از پیشنهاد، معادل دلار معامله شده است. معادل میانگین موزون نرخ معامله حدود 59 هزار تومان و قیمت 647 تومان پیدا شد. این نرخ آزاد تاکنون ثابت نشده و هم اکنون در محدوده 62 هزار تومان قرار دارد. آنچه این نرخ را بالا می برد سیگنال هایی است که بازار آزاد به بازار قراردادی می دهد.

همزمان با زمزمه اتخاذ رویکردی جدید برای مدیریت تقاضای ارز و تشدید تنش‌های منطقه‌ای، بازار آزاد شرایط گذشته را تغییر داده و هر روز در کانال‌های قیمتی بالاتر نشسته است.

اگرچه در این میان مسئولان بازار آزاد را بر عهده نمی گیرند و توجهی به آن نمی کنند، اما این بازار به قیمت ساز بازارهای دیگر تبدیل شده و در حال توسعه است. آنچه بیش از سایر عوامل در تعیین قیمت کالاها موثر است، بازار آزاد ارز است.

مسئولان دولت چهاردهم به ویژه وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی توجه داشته باشند که لغو ارز نیمایی و سپردن مدیریت ارز به بازار مذاکره قطعا تبعات جبران ناپذیری بر اقتصاد و اقتصاد خواهد داشت. معیشت مردم . اگر پیش از این واردکنندگان با ارز 54 هزار تومانی کالا وارد می کردند، اکنون این درصد افزایش یافته و این به معنای افزایش قیمت واردات است که معیشت مردم را تحت تاثیر قرار می دهد.

نکته مهم بعدی این است که با حذف ارز نیمایی، ورود کالای قاچاق افزایش می یابد زیرا اگر کالایی به دلیل توزیع ارز نیمایی از نظر قاچاق و ورود غیرقانونی صرفه اقتصادی نداشت، از این پس به دلیل کاهش سهمیه ارز، حالا سودآور به نظر می‌رسد و قاچاقچیان بیشتر می‌شوند.