به گفته تابناک ، به نقل از فارس ؛ بندر چاباهار ، به عنوان یکی از نکات استراتژیک ایران ، از ظرفیت ژئوپلیتیکی قابل توجهی برخوردار است و می تواند نقش اساسی در اتصال مناطق اقتصادی داشته باشد. این بندر این پتانسیل را دارد که به یک پل مهم برای تجارت بین کشورهای آسیای میانه ، هند و جنوب شرقی آسیا تبدیل شود.
علاوه بر این ، چاباهار می تواند به یک کانون برای تسهیل روابط تجاری بین اوراسیا ، روسیه و بلاروس با خلیج عرب و قاره آفریقا تبدیل شود. کارشناسان معتقدند که با تجاری سازی این ظرفیت در سالهای آینده ، چاباهار می تواند نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور داشته باشد.
در سالهای اخیر ، بندر چاباهار به عنوان یک مسیر مهم ترانزیت بین شرق و غرب و همچنین شمال و جنوب شناخته شده است. اهمیت این بندر به گونه ای است که آن را به یکی از ابزارهای اصلی در تعیین موقعیت ایران در نظم جهانی جدید تبدیل کرده است.
روند توسعه بندر چاباهار با تأکید مکرر بر رهبر عالی تسریع شده است. تأکید با هدف گسترش همکاری های اقتصادی با کشورهای غیر غربی و دستیابی به امنیت اقتصادی پایدار ، راه را برای سرمایه گذاری های بزرگ در بندر و پروژه های زیربنایی مرتبط از جمله توسعه جاده و راه آهن هموار کرد.
جایگزینی کانال سوئز
جاده بین المللی بین المللی به شمال -که یک مسیر 2 کیلومتری است و در دهه 1980 به عنوان جایگزینی برای کانال سوئز معرفی شد ، برای هند و روسیه از اهمیت استراتژیک خاصی برخوردار است. این مسیر برای تسهیل دسترسی به بازارهای آسیای میانه ، قفقاز ، اروپا و آسیای جنوب شرقی طراحی شده است.
این زمان از سه شاخه تشکیل شده است:
شاخه شرقی که هند را از طریق ایران به آسیای میانه (و افغانستان) ، روسیه و در نهایت اروپا متصل می کند.
یک شاخه متوسط که هند را از دریای ایران و آبگرفتگی به روسیه و اروپا متصل می کند.
شاخه غربی که هند را از طریق ایران و آذربایجان به روسیه و اروپا متصل می کند.
توسعه چاباهار ؛ آسیای میانه و افغانستان با هند کلید می زنند
در میان این مسیرها ، شاخه شرقی ، ارتباط آسیای میانه و افغانستان با هند ، به توسعه بندر چاباهار بستگی دارد. در همین راستا ، ایران برای توسعه بندر یک قرارداد پنج ساله به ارزش 5 میلیون دلار با IPGL هند امضا کرده است.
با وجود بندر چاباهار ، این منطقه در سالهای اخیر به درستی اداره نشده است. بر این اساس ، کارشناسان بر این باورند که شتاب شروع مسیر آسیایی چاباهار -مرکز و افغانستان -افغانها ، هند و آسیای جنوب شرقی می تواند نقش مهمی در ایجاد یک تغییر اساسی در حوزه های اقتصادی و استراتژیک کشور داشته باشد.
نیاز به جذب سرمایه گذاری بین المللی در چاباهار
علاوه بر پیمان با IPGL هند ، ضروری است که جمهوری اسلامی ایران سایر ذینفعان را ترغیب کند تا با ارائه برنامه های جذاب تجاری ، سرمایه گذاری و مشارکت در توسعه بندر چاباهار و مناطق تأخیر آن را انجام دهند.
خصوصی سازی ؛ راه حلی برای تسریع در توسعه چاباهار
در همین راستا ، پیشنهاد شده است که اپراتور DOC به بخش خصوصی منتقل شود تا روند توسعه زیرساخت ها در منطقه در بندر شهید بسشتی و همچنین استفاده از پروژه ریلی Chabahar -sarakh را تسریع کند.
این رویکرد علاوه بر توسعه تغییر در توسعه اقتصادی کشور شرقی ، می تواند منجر به افزایش مقاومت اقتصادی در برابر تحریم ها ، ارتقاء موقعیت ایران در زنجیره ارزش منطقه ای و همچنین هماهنگ سازی منافع اقتصادی بین دولت و مردم شود.