گزارش کردن خبرنگار مهرهفته گذشته شورای اسلامی در حال بررسی بودجه سال آینده کشور بود. قسمت اول آن به تصویب نمایندگان مجلس رسید و این مصوبات برای اظهارنظر به شورای نگهبان ارسال شد.
بیشتر این مصوبات مانند سال های گذشته مربوط به وزارت معارف، بزرگترین وزارتخانه داخلی دولت بود.
پرداخت مطالبات معلمان بازنشسته نیمه دوم دهه 1400 که در سال های اخیر بارها مستمری بگیران را به وزارت آموزش و پرورش کشانده است، از مهمترین مصوبات اخیر مجلس برای بودجه سال آینده است.
مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه به دولت اجازه داد تا مطالبات بازنشستگان فرهنگیان را در نیمه دوم دهه 1400 پرداخت کند.
مسلم صالحی، عضو ناظر مجلس شورای عالی حقوق و دستمزد در گفتگو با خبرنگار مهرگفت: در این مصوبه تاکید شده است به منظور تامین سریع اعتبارات اجتناب ناپذیر پرداختی متناسب با حقوق بازنشستگان کشوری و تعیین تکلیف فرهنگیان بازنشسته در نیمه دوم سال 1400، به دولت اجازه داده می شود در حدود. از اعتبارات مجاز به موجب این قانون در رابطه با واگذاری اعتبار هر یک از خطوط به استثنای ردیف های مربوط به طرح های تملک دارایی های سرمایه ای نسبت به تامین جایگاه های تعیین شده اقدام می کند.
اما مشکل استخدام مربیان و مربیان پیش دبستانی یکی از موضوعاتی است که بسیاری از معلمان را نگران کرده است. تدریس به دلیل نواقصی که برخی از نمایندگان مردم به این لایحه اعتراف کردند به کمیسیون تلفیق بودجه ارجاع شد.
در این بند آمده بود: وزارت آموزش و پرورش حق دارد معلمان بازنشسته (هفته ای بیست و چهار ساعت)، معلمان با سابقه تدریس، مربیان پیش دبستانی وابسته به دولت، معلمان سوادآموزی و معلمان امین را به صورت آموزشی استخدام کند. اعتبارات لازم در حدود اعتبارات وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ تامین می شود.
نمایندگان مجلس معتقد بودند که این بند به دلیل ابهام قطعاً با مخالفت شورای نگهبان مواجه خواهد شد و به همین دلیل بهتر است در کمیسیون تلفیق بودجه مجدداً جعل شود.
پدر مدرسه ای با نام یکی از دوستان مدرسه به مدرسه برمی گردد
یکی از مهم ترین تصمیمات نمایندگان مردم برای آموزش و پرورش در بودجه سال آینده، استخدام نیروی لازم مدارس برای حفظ و حراست از فضای مدرسه است.
سال می فهمم است مدارس کم کار هستند. در بسیاری از مدارس، مدیران و مدیران وظایف مسئولین و معلمان مدارس را انجام می دهند و بسیاری از مدارس اصلاً فردی برای این امور در دسترس ندارند.
برای سال بعد نمایندگان شورای اسلامی به سازمان اداری و کارگری اجازه دادند ایجاد جایگاه «معاون مدرسه» برای تهیه لوازم و حفظ محیط عمومی مدرسه، در طرح طبقه بندی معلمان.
با توجه به نیاز شدید به نیروی آموزشی و خدماتی و سرایداری که از این پس در مدارس تحت عنوان مدرسه یار فعالیت خواهند کرد. نمایندگان مردم از اداره و سازمان استخدامی خواستند مجوز استخدام 23 هزار و 961 نیروی خدماتی برای سال 1404 صادر کنند. این عدد می تواند بسیاری از کسری شدید آموزش را حل کند.
علی فرهادی; سخنگوی وزارت آموزش و پرورش پیشتر اعلام کرده بود که آموزش و پرورش به حداقل 40000 نیروی پشتیبانی برای مدارس نیاز دارد. بنابراین در صورت تایید شورای نگهبان، آموزش و پرورش می تواند حداقل نیمی از نیازهای خود را برای نگهداری مدارس تامین کند.
بر اساس آمار وزارت آموزش و پرورش، تعداد خدمتکاران و باربران از 79000 نفر در سال 2012 کاهش یافته است. به 51000 مدرسه در کشور اضافه شد.
یعنی حداقل آموزش و پرورش به 30000 نیروی خدماتی نیاز دارد.
دو مصوبه حمایتی برای سلامت دانش آموزان و زیرساخت های ورزشی و بهداشتی مدارس
بر اساس مصوبه مجلس در بودجه سال آینده؛ اول 20 درصد از محل عوارض کالاهای مضر برای سلامتی برای بهبود زیرساخت های بهداشتی مدارس در نظر گرفته شده است.
در مقام دوم 40 درصد از 27 درصد مالیات بر ارزش افزوده به توسعه ورزش مدارس اختصاص دارد.
سازمان امور مالیاتی کشور موظف است در اولین تصمیم نسبت به اخذ مالیات موضوع این بند اقدام نماید.
منابع حاصل از اجرای این بند به میزان 70 درصد به وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش به میزان 20 درصد (برای زیرساخت های بهداشتی مدارس) و ورزش و جوانان در اختیار وزارتخانه ها قرار می گیرد. نرخ 10 درصد در چارچوب قانون مذکور هزینه شود.
در جمله دوم که عموماً در قانون برنامه هفتم توسعه مقرر شده است؛ سازمان امور مالیاتی کشور موظف است نه درصد مالیات بر ارزش افزوده را برای سازمان امور جوانان و برای ترویج و تعمیم فعالیت بدنی و رواج ورزش گزارش دهد.
از این 9 درصد باید 40 درصد به وزارت ورزش و جوانان و 40 درصد به آموزش و پرورش و 20 درصد برای ارتقاء، مددکاری و مشاوره قبل از ازدواج در نظر گرفته شود.