هلدینگ معروف عربستان از ایران رفت! – درخشان


هلدینگ معروف عربستان از ایران رفت!

به گزارش «تابناک» به نقل از تجارت نیوز شرکت سافولا یکی از بزرگترین شرکت های صنعتی عربستان سعودی در سال 1979 تاسیس شد. با سرمایه 40 میلیون ریال سعودی. این شرکت در زمینه های مختلف از جمله صنایع غذایی، خرده فروشی و سرمایه گذاری های مختلف فعالیت می کند.

سافولا در سال 1979 شروع به کار کرد. به منظور تولید روغن های خوراکی و چربی های گیاهی. با گذشت زمان، این شرکت فعالیت های خود را گسترش داد و به یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد غذایی در منطقه تبدیل شد. در سال 1998 Safola با Banda-Al-Azizia ادغام می شود و به تقویت حضور خود در بازار خرده فروشی کمک می کند.

صنایع غذایی: سافولا در تولید محصولاتی مانند روغن های خوراکی، شکر، ماکارونی، غذاهای منجمد، غذاهای دریایی، نان های صنعتی، آجیل، ادویه جات، حبوبات، خرما، میوه های خشک و قنادی فعال است. این شرکت با برندهای معتبری مانند “عافیا” در بازار حضور دارد.

خرده فروشی: سافولا مالک شرکت باندا، بزرگترین زنجیره خرده فروشی در خاورمیانه، با فروشگاه های متعدد در عربستان سعودی و سایر کشورها است. این زنجیره شامل فروشگاه های هایپرپاندا و سوپرمارکت های باندا می باشد.

هلدینگ معروف عربستان از ایران رفت!

سرمایه گذاری: Safola سهام قابل توجهی در شرکت هایی مانند Al Marai (26%) و Herfi (70%) دارد. او همچنین در پروژه های بزرگی مانند عمار شهرقانی حضور داشته است.

سافولا در سال های اخیر تغییرات مهمی در ساختار سرمایه خود ایجاد کرده است. در سال 2024 این شرکت از طریق پیشنهاد حقوقی به ارزش 6 میلیارد ریال به افزایش سرمایه 112.4 درصدی دست یافت که دومین افزایش سرمایه بزرگ در تاریخ بورس عربستان محسوب می شود.

علاوه بر این، در سال 2024 سافولا برای بهبود ساختار سرمایه و کاهش هزینه های تامین مالی، صکوک خود را در مقادیر مختلف بازخرید و لغو کرد.

در سال 2024 سافولا اعلام کرد که قصد دارد سرمایه خود را به میزان 73.5 درصد کاهش دهد تا سهام خود را در المرای بین سهامدارانش توزیع کند. این اقدام به منظور بهبود ساختار سرمایه و تمرکز بر فعالیت های اصلی شرکت صورت گرفت.

سافولا با تمرکز بر بهبود تجربه مشتری و توسعه فعالیت های خود در بخش های مختلف، قصد دارد جایگاه خود را در بازارهای داخلی و بین المللی تقویت کند. این شرکت با سرمایه گذاری بر روی فناوری های جدید و توسعه محصولات جدید سعی در پاسخگویی به نیازهای در حال تغییر مصرف کنندگان دارد.

هلدینگ سافولا عربستان سعودی که سهم آن از بازار روغن خوراکی ایران بیش از 50 درصد تخمین زده می شود، به طور ناگهانی تمام سرمایه خود را از ایران خارج کرد. سافولا حتی پس از اتفاقات ژانویه 2014 بازار ایران را ترک نکرده است. و حمله به تاسیسات دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد.

سافولا برای اولین بار در سال 1383 وارد بازار ایران شد. به عنوان بخشی از استراتژی و برنامه توسعه خود در آن زمان زیرا 49 درصد از گروه صنعتی بهشهر را در زمینه روغن های خوراکی به قیمت 290 میلیون ریال خریداری کرد. نام شرکت به «صفولا بهشهر» تغییر یافت که در آن زمان 37 درصد از بازار روغن خوراکی ایران را در اختیار داشت.

بازار نفت امسال شاهد جنگ قیمتی بود زیرا شرکت های بزرگ صنعتی ایران برای کاهش هزینه های تولید و افزایش سود ادغام شدند. ساولا بهشهر پس از اتخاذ تدابیر متعددی برای کاهش هزینه های تولید و اداری موفق به افزایش سودآوری شد.

جنگ قیمت ها دوباره در سال 1389 شروع شد. و منجر به کاهش حاشیه سود شد، اما شرکت موفق شد تا پایان سال با حفظ سهم بازار 40 درصدی خود در بخش نفت، 200 میلیون ریال سود خالص به ثبت برساند. در سال 2017 گروه ساولا به دلیل کنترل قیمت ها به سودآوری خود ادامه داد، اما توانست رشد کند.

سهام این گروه در ساولا بهشهر که دارای سه کارخانه روغن خوراکی در ایران است، در سال 1387 به 80 درصد رسید. از طریق شرکت های تابعه، شرکت صنعتی بهشهر، شرکت تولیدی ماگارین و شرکت بهشهر اروند.

سافولا به منظور تقویت زنجیره تامین و شبکه توزیع، شرکت طلوع آفتاب را تاسیس کرد که به کاهش قیمت تمام شده کمک کرد و این شرکت به طور مستقیم به افزایش کمی توزیع و در نتیجه افزایش سهم بازار محصولات بهشهر کمک کرد. بر اساس گزارش هیئت مدیره وقت، این شرکت 79.9 درصد از سهام خود را در شرکت مارگارین در سال 2024 به فروش رساند. به منظور بهبود کارایی و کاهش مشکلات عملیاتی.

به گفته منابع دیگر، پس از خروج شرکت سافولا از ایران، دیگر شرکت های سعودی در بازار ایران حضور ندارند.

تحریم ها باعث شده است که ریال ایران 90 درصد از ارزش خود را از دست بدهد و تورمی را افزایش داده است که بر اساس داده های بانک جهانی تا پایان سال 2023 به 45 درصد رسیده است و ایران را به هشتمین کشور برتر جهان از نظر تورم تبدیل کرده است. این امر ریسک ارزی را برای شرکت های خارجی افزایش داد. بنابراین، مطابق با استانداردهای بین‌المللی گزارش‌گری مالی، معامله خروجی منجر به طبقه‌بندی مجدد ذخیره تبدیل ارز خارجی (CTR) می‌شود و بر معاملات سود غیرکنترلی بدون تغییر در کنترل مربوط به سرمایه‌گذاری در ایران تأثیر می‌گذارد. در 30 نوامبر 2024 ارزش حقوق صاحبان سهام به ترتیب 1.3 میلیارد ریال سعودی و 251 میلیون ریال سعودی سود یا زیان خواهد بود که طبق قرارداد شرکت حدود 1.6 میلیارد ریال زیان خالص از این معامله به همراه خواهد داشت.