مشاور کانون عالی تشکل های کارگری با اشاره به اینکه مسئولان به فکر پایین بودن نرخ بیکاری نیستند، گفت: جوانان نسل Z با این هزینه های سرسام آور اعم از مسکن، خوراک، پوشاک و سایر امکانات رفاهی، حاضرند در کارخانه ها و … کار کنند. . آنها ندارند
به گزارش تابناک به نقل از تسنیم؛ در سال های اخیر کاهش تمایل جوانان به کار در بخش تولید به یکی از چالش های اصلی در عرصه اقتصاد و اشتغال تبدیل شده است. بسیاری از کارفرمایان در صنایع تولیدی با مشکل کمبود نیروی کار جوان و ماهر روبرو هستند. به گفته کارشناسان یکی از دلایل اصلی پایین بودن میزان دستمزد در این زمینه است.
بررسی ها نشان می دهد که دستمزدهای ارائه شده در بخش تولید به ویژه در شرکت های کوچک و متوسط جوابگوی هزینه های زندگی جوانان نیست. با توجه به افزایش هزینه های زندگی، بسیاری از جوانان ترجیح می دهند به مشاغل دیگری روی بیاورند که ممکن است به مهارت های خاصی نیاز نداشته باشند اما درآمد بیشتری برای آنها فراهم می کند.
علاوه بر بحث دستمزد، تلقی عمومی از مشاغل تولیدی نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در کاهش جذابیت این رشته است. بسیاری از جوانان بر این باورند که کار در بخش تولید با مشکلات جسمی و ساعات کار طولانی همراه است و از جایگاه اجتماعی پایین تری نسبت به کارهای اداری یا خدماتی برخوردار است.
* دستمزد پایین، دلیل اصلی بی انگیزگی
سعید فتاحی مشاور مرکز عالی تشکل های کارگری در خصوص معیشت و دستمزد کارگران گفت: در حال حاضر با دستمزدی که کارگران در سال 1403 دریافت می کنند، توان پرداخت هزینه های زندگی را ندارند. مشکلات زیادی در معیشت کارگران به ویژه در حوزه مسکن، پوشاک و خوراک وجود دارد. میز کارگری کوچک که نه، بسته می شود. بسیاری از مواد غذایی مانند لبنیات، گوشت و میوه به تدریج از سفره کارگران کاسته می شود. آموزش یکی از کارهایی است که انجام آن در زندگی کارگران تقریباً دشوار است. کارگران توان پرداخت هزینه های مدارس غیرانتفاعی را ندارند و با وجود نامساعد بودن شرایط مجبور به ثبت نام فرزندان خود در مدارس دولتی می شوند اما مشکل اینجاست که حتی از عهده پرداخت هزینه های مدارس دولتی برنمی آیند و تامین آنها با مشکل مواجه می شود.
وی با اشاره به اینکه کارگران شرمنده خانواده خود هستند، افزود: کمترین آنها کارگرانی هستند که با دریافت حقوق در محیط کار امرار معاش می کنند. متأسفانه این روزها شاهد هستیم که اکثر کارگران در چند شیفت کاری یا مشاغل کاذب مشغول به کار هستند تا بتوانند مجوز و سایر هزینه های زندگی را بپردازند.
فتاحی با تاکید بر اینکه تورم ناشی از دستمزد نیست، گفت: خیلی وقت ها وقتی دستمزد افزایش می یابد می شنود که تورم ناشی از افزایش دستمزد است، در حالی که بیشتر تورم ناشی از نوسانات قیمت ارز است که همیشه در همه دولت ها دیده شده است افزایش دستمزد نمی تواند به سادگی باعث تورم شود، تورم اثرات متفاوتی بر افراد و گروه های مختلف جامعه دارد، اما یکی از گروه ها بیشترین آسیب پذیری از این پدیده کارگران هستند. بخشی از کارگرانی که قراردادهای نامناسب دارند، درآمد ثابتی ندارند، با توجه به اینکه تورم همیشه بالاتر از افزایش دستمزد کارگران است، قدرت خرید آنها کاهش یافته است. این مشکل باعث شده است که کارگران نتوانند نیازهای اولیه خود مانند مسکن، غذا و خدمات بهداشتی را تامین کنند.
مشاور مرکز عالی اصناف گفت: یکی از موضوعاتی که در راستای عقب افتادگی دستمزد کارگران به وجود آمده بحث کمبود نیروی کار است. در حال حاضر شاهدیم که بسیاری از کارگران به دلیل دستمزد پایین حاضر به کار در واحدهای تولیدی نیستند و همین امر باعث شده بیشتر کارگاه ها با کمبود نیروی کار مواجه شوند.
وی با اشاره به اینکه دستمزدهای پایین باعث شده است که کارگران از جستجوی کار منصرف شوند، افزود: دولت ها نباید پایین بودن نرخ بیکاری را مقصر بدانند چرا که جوانان نسل Z نمی خواهند با این هزینه های سرسام آور مسکن، خوراک، پوشاک و سایر امکانات رفاهی مقابله کنند. مزایا، در کارخانه ها کار نمی کنند و … چون با حداقل دستمزد هفت هشت میلیون تومانی نمی توان حتی یک نفر هم زندگی کرد و زنگ خطر بسیار بزرگی به صدا درآمد. در حالی که مسئولان هر روز با افتخار نرخ بیکاری را اعلام می کنند. اما نمی دانند زمان آن فرا رسیده است که کارفرمایان با بنرهای استخدامی در جلوی کارخانه های خود به دنبال کارگرانی هستند و با این دستمزدهای اندک هیچکس برای آنها کار نمی کند که حتی گاهی در این آگهی که کمی بالاتر است دیده می شود. از قانون کار و همراه با مزایایی مانند ایاب و ذهاب، بیمه اضافی، غذا و … تا بتوانند فردی را برای خود جذب کنند، اما با این ترفندها نمی توانند فردی را پیدا کنند که می تواند خطرات بزرگی را برای اقتصاد به دنبال داشته باشد. و صنعت کشور اگر کارگر کار نکند کشور دچار مشکل می شود. اکنون در دولت جدید قرار است در جلسات عالی کارگری برای حل این مشکل کار جدی و عملی انجام شود. توصیه می شود جوانان با امید به آینده خود دوباره در این واحدها و خدمات صنعتی مشغول به کار شوند و به مشاغل کاذب مانند کریپتو و اسنپ و غیره روی نیاورند و کارفرمایان با تدابیر بیشتر برای ساخت مسکن و ایجاد تسهیلات اجتماعی بیشتر به فکر بهره وری و تولید بیشتر باشند. برای جوانان تا این موضوع مطرح شود این باید هم به نفع کارگر و هم کارفرما باشد تا هر روز به پیشرفت کشور کمک کند و به صادرات و صادرات کمک کند. ارز برای کشور است، امیدوارم این امر محقق شود.
بر اساس این گزارش، برخی از کارشناسان بازار کار معتقدند: «حل این بحران نیازمند برنامهریزی جدی است، افزایش دستمزد و مزایا، ایجاد شرایط ویژه برای کارگران تولیدی و بهبود شرایط کار میتواند جوانان را برای ورود به این عرصه تشویق کند».
در صورت ادامه این روند، صنایع تولیدی کشور با کمبود نیروی کار و کاهش بهره وری مواجه خواهند شد. به همین دلیل است که سیاستمداران باید با اتخاذ تدابیر مناسب از جمله افزایش دستمزد و بهبود شرایط کار به جذب کارگران جوان به این بخش کمک کنند. کمبود نیروی کار بیانگر لزوم تغییر رویکردها در زمینه اشتغال زایی به منظور استفاده از ظرفیت بالای نیروی انسانی جوان کشور در حال توسعه است.