حتی هنگامی که نرخ ارز کاهش می یابد و قدرت خرید شدت می یابد ، تقاضا کاهش می یابد یا رکود اقتصادی ، قیمت ها برای مدت طولانی پیش نمی روند. رفتاری که اقتصاددانان “چسبندگی قیمت” می نامند به یکی از بیماری های مزمن اقتصاد ایران تبدیل شده است. پدیده ای که ریشه در بی ثباتی اقتصاد ، ذهنیت تورم و ضعف رقابت دارد.
افزایش آسان ، کاهش غیرممکن
به گفته Tabnak ، روزنامه ایران ؛ بازار ایران در دهه های اخیر با شوک های کوچک و عمده تورم روبرو بوده است. در حالی که در بسیاری از اقتصادها قیمت ها متناسب با شرایط کلان است ، عرضه و عرضه یا نرخ ارز ، در قیمت های ایران عمدتاً “بالا” است. به محض اینکه دوره ارزی در مورد “مجوز” افزایش قیمت “تردید یا زمزمه می کند ، بازارها مسئولیت پذیر هستند. اما وقتی همان متغیرها باز می گردند یا ثبات نسبی غالب می شوند ، هیچ نشانه ای از افت قیمت وجود ندارد. این رفتار نامتقارن ریشه در یک پدیده است که اقتصاددانان چسبندگی قیمت می نامند ؛ یعنی مقاومت در برابر بازار در برابر قیمت های کاهش یافته ، حتی در هنگام کاهش اقتصادی.
در انتظار کابوس دائمی شرکت کنندگان در بازار
فارشاد مومنی ، یک اقتصاددان نهادیست ، معتقد است که ذهنیت تورم فعالان اقتصادی یکی از مهمترین دلایل قیمت ایران است: “در یک اقتصاد ، جایی که مردم و فعالان اقتصادی به تورم عادت دارند ، انتظار ندارند قیمت ها را کاهش دهند.
به عنوان مثال ، با وجود افزایش عرضه گوشت قرمز در سال 2 از طریق واردات ، قیمت این پروتئین هنوز در حال افزایش است و اگر افزایش قیمت متوقف شود ، کاهش نمی یابد و بیش از 4000 دلار در هر کیلوگرم باقی می ماند. “
تغییرات مکرر
در اقتصادی که نرخ ارز ، سیاست های مالی ، قیمت دولت و حتی تعرفه ها بارها تغییر می کند ، فعال اقتصادی اعتماد به نفس را به ثبات از دست می دهد.
داوود سوریه می گوید: “هر نوع افت قیمت در ایران ، به دلیل عدم ثبات ، بلافاصله با شوک جدید خنثی می شود.” بنابراین ، فعالان اقتصادی به برداشت قیمت اعتقاد ندارند. تثبیت و سیاست های سرکوب موقت نیز با عدم اعتماد به نمک بپاشید. قیمت گذاری گرامر ، قیمت گذاری ارز و دستورالعمل های ایجاد ، شرکت کنندگان در بازار را بدبین تر می کند. به عنوان مثال ، در سالهای اخیر ، دولت ایران سیاست قیمت گذاری دائمی یا کنترل شده را برای کنترل قیمت بنزین در مقایسه با قیمت های جهانی تحمیل کرده است. حتی اگر قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد ، ممکن است قیمت بنزین در کشور تغییر زیادی نکند یا تغییر کند زیرا دولت از این سیاست استفاده می کند و مصرف کنندگان نسبت به تغییرات در قیمت گاز بسیار حساس هستند. در اینجا آمده است که حتی با تورم زیاد و مزمن ، هزینه انرژی دست نخورده باقی می ماند و فشار زیادی بر ساختار پرداخت یارانه وارد می کند. این فشار از کجا به وجود آمد؟ پاسخ این سوال “پولی” و چاپ پول است! “
در بازارها بدون فروشندگان رقابت مشخص می شود
در اقتصادهایی که هیچ رقابت وجود ندارد ، قیمت گذاری موضوع اراده چندین شرکت کننده کلیدی است. انحصارهای پنهان ، اجاره ساختاری و حضور جسورانه واسطه ها باعث شده است که مکانیسم های تعدیل قیمت به خوبی در بازار ایران کار نکنند. حسین عبدالصریسی می گوید: “وقتی شرکت ها می دانند که هیچ رقیب جدی ندارند و دولت یک نگهبان مؤثر نیست ، هیچ انگیزه ای برای کاهش قیمت ندارند.” “کاهش قیمت به معنای کاهش سود است و هیچ کس به طور داوطلبانه برآورده نمی شود.”
چرا فروشندگان کوتاه نیستند؟ ترس از جایگزینی
در بازارهایی مانند لوازم خانگی ، اتومبیل یا مصالح ساختمانی ، فروشندگان نگران این هستند که اگر قیمت را کاهش دهند ، می توانند دوباره کالا را تهیه کنند. بی ثباتی ارز و اختلال واردات باعث می شود که آنها ترجیح دهند برای جلوگیری از خطر آینده بلند بمانند. به عنوان مثال ، بازار لبنیات 5 ٪ به 5 ٪ افزایش یافته است ، اگرچه نرخ ارز ترجیحی دلار را برای ورودی های دام حفظ می کند.
بازار خانگی ؛ چسبنده ترین زمین بازی
در هیچ کجا ، چسبندگی قیمت به اندازه بازار اجاره ملموس نیست. حتی در دوره ای که فروش مسکن به خواب زمستانی می رود ، قیمت اجاره بها تغییر نمی کند.
در سالهای اخیر ، افزایش اجاره بها از رشد درآمد خانوار فراتر رفته است ، اما هرگز کاهش چشمگیری در بازار رخ نداده است. براساس داده های مرکز داده ، متوسط قیمت اجاره در تهران بدون بهبود کیفیت خدمات یا درآمد خانوار ، بیش از 2.5 برابر از 1 به 2 سال افزایش یافته است. چهره اجاره نامه سال گذشته 4.9 درصد بود. با این حال ، بازار مسکن در سالهای اخیر در رکود بوده است.
اقتصاد چسبنده ، توسعه سیاست ناکارآمد
عواقب چسبندگی قیمت محدود به توده عامیانه نیست. اخیراً ، این سیاست اقتصادی ناکارآمد است. کارشناسان اقتصادی این را می گویند و معتقدند که از آنجا که تقاضا بر نمی گردد و قیمت ها کاهش نمی یابد ، رکود طولانی تر خواهد بود.
هنگامی که نرخ بهره یا نرخ ارز کاهش می یابد ، قیمت ها برآورده نمی شوند. این امر باعث می شود سیاست های پولی بی اثر باشد. به گفته تحلیلگران ، در این حالت ، همه چیز آماده گران بودن است ، نه ارزان بودن و نتیجه ای که ذهنیت تورم شدت می یابد. وضعیتی که در نتیجه چسبندگی قیمت بوجود می آید ، سرمایه گذاری غیرمولد را نیز به سمت رونق سوق می دهد ، زیرا هزینه بازارهای مالی به جای یک متعادل افزایش می یابد.
کاهش انتظارات تورم برای ارزهای پایدار ، سیاست های مالی و بودجه- ایجاد رقابت واقعی با کاهش انحصار و شفافیت در اعتماد به نفس زنجیره تأمین- اعتماد به ایجاد سیاست ها با جلوگیری از مداخلات مقطعی و اعلام سیاست های پایدار و کاهش ریسک با ابزارهای مالی مانند بیمه ارز.
در بازار که قیمت فقط یک بار حرکت می کند. مستقیم برای معکوس کردن مکانیسم ، مکانیسم ها باید مورد بررسی قرار گیرند ، ذهنیت را تغییر داده و نهادها را بازسازی کنند. بدون این ، چسبندگی قیمت مانند قفل بزرگی در درب تصحیح باقی خواهد ماند.