گزارش کردن خبرگزاری مهررضوان حکیم زاده در گفت و گو با برنامه «تیتر اول» با اشاره به موضوع فقر یادگیری و علل آن، اظهار کرد: به طور کلی عملکرد تحصیلی دانش آموزان تحت تأثیر عوامل تأثیرگذار در داخل و خارج از مدرسه است و این عوامل می تواند بر پیشرفت تحصیلی دانش آموز تأثیر مثبت داشته باشد یا تأثیر منفی داشته باشد.
دوره پیش دبستانی یکی از عوامل تاثیرگذار در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است
وی گذراندن دوره پیش دبستانی را یکی از عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان عنوان کرد و افزود: گذراندن این دوره دانش آموز را برای ورود به مدرسه و نظام آموزشی رسمی کشور آماده می کند. در واقع این دوره پیش نیاز موفقیت دانشجو در مسیر تحصیلی است.
پوشش 100 درصدی دوره پیش دبستانی نمونه ای از عدالت آموزشی است
حکیم زاده با اشاره به لزوم نهادینه شدن عدالت آموزشی در کشور، پوشش 100 درصدی دوره پیش دبستانی را یکی از مصادیق خود دانست و ادامه داد: در مناطق کمتر موثر است اینکه کودکان به دلایل مختلف فرصت گذراندن دوره پیش دبستانی را نداشته باشند و مهارت های زبانی، شناختی، عاطفی و اجتماعی لازم را کسب نکنند، امکان موفقیت تحصیلی به طور جدی کاهش می یابد. زیرا کودک آمادگی ورود به مدرسه را ندارد.
معاون وزیر آموزش و پرورش یادآور شد: با وجود اینکه اقدامات جدی برای پوشش حداکثری دوره پیش دبستانی در سراسر کشور انجام شد و حتی پوشش آن به بالای 72 رسید، در سال های اخیر کاهش جدی این شاخص به ویژه در رشته های کمتر توسعه یافته موضوعی که قطعا می تواند تاثیر منفی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.
نقش تراکم کلاسی استاندارد در بهبود آموزش مهارت های پایه سواد
حکیم زاده تراکم استاندارد را یکی دیگر از شاخص های برابری آموزشی می داند و تصریح می کند: قطعا دانش آموزان در کلاس های پرتراکم فرصت یادگیری صحیح را ندارند و معلم نیز فرصت کافی برای تدریس ندارد. سوالی که خلاف عدالت آموزشی است.
محیط یادگیری مثبت به داشتن معلمی با انگیزه و آموزش دیده بستگی دارد
وی وجود معلمان مجرب و متخصص را یکی دیگر از عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دانست و گفت: ایجاد فضای مثبت یادگیری برای دانش آموزان برای کسب مهارت های اولیه سوادآموزی بیش از هر چیز در گرو داشتن معلمان آموزش دیده و با انگیزه است که از دانش و تجربه کافی برخوردار باشند. مهارت ها و می تواند یک محیط یادگیری غنی ایجاد کند. تنها چنین معلمی می تواند با دانش آموزان ارتباط موثر برقرار کند و با بازخورد مناسب، زمینه را برای پیشرفت تحصیلی و کسب مهارت های اولیه سوادآموزی فراهم کند.
لزوم افزایش پوشش سنی پیش دبستانی به ویژه در مناطق کمتر موثر است
حکیم زاده خاطرنشان کرد: در دوره قبلی مسئولیتم که پیش دبستانی زیر نظر معاونت آموزشی وزارت آموزش و پرورش فعال بود با برنامه ریزی دقیق و علمی و حرکت هدفمند و همچنین ماموریت های دولتی، درصد پوشش پیش دبستانی به این میزان افزایش یافت. به حدی که حتی در مناطق کم برخوردار این شاخص بالاتر از میانگین شهرهای بزرگ بود. اما متأسفانه در چند سال اخیر سیاستهایی به گونهای اتخاذ شده است که حداکثر جمعیت کودکان به ویژه در مناطق کم برخوردار قابل توجه آنها فرصتی برای تکمیل دوره پیش دبستانی ندارند. این مشکل قطعا در مسیر تحصیلی آنها تاثیر منفی خواهد گذاشت.