به گزارش تابناک؛ در این جلسه مجیدرضا منصورخاکی معاون و سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران و احمد جابریان مدیرعامل شرکت کوشت و صنعت کروش عوامل موثر بر نوسانات بازار برنج داخلی و وارداتی را مورد بحث و بررسی قرار دادند و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
خاکی: برنامه ریزی بر اساس اطلاعات غلط، دلیل اصلی شعله ور شدن بازار است
حقی در ابتدای این نشست با خیرمقدم و قدردانی از حضور خبرنگاران تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی شعله ور شدن بازار برنج و افزایش قیمت ها تکیه بر آمار و اطلاعات نادرست است که مبنای تصمیم گیری است. -ساخت و برنامه ریزی توسط سیاستمداران. وی تاکید کرد: بی دقتی در برنامه ریزی و عدم اطلاع رسانی صحیح از تولید و مصرف منجر به تشدید مشکلات در بازار شده است.
جابریان: بازار برنج نیازمند توجه استراتژیک است
احمد جبریان با اشاره به بحران های مکرر برنج گفت: برنج به عنوان دومین کالای عمده کشور جایگاه ویژه ای در سفره خانوارهای ایرانی دارد. انجمن و اعضای آن همواره تلاش کرده اند تا این کالای اساسی را تامین کنند، اما عدم توجه به برنامه ریزی استراتژیک، نوسانات و بحران های زیادی را در این حوزه به همراه داشته است.
وی بر لزوم اتخاذ رویکردهای جامع و متوازن تاکید کرد و گفت: برای مدیریت شرایط باید به واقعیت های اقتصادی و نیازهای بازار توجه شود. ما در آب و هوای خشک زندگی می کنیم و به دلیل محدودیت منابع، خودکفایی در تولید برنج امکان پذیر نیست.

انتقاد از سیاست های حمایتی
جابریان در بخشی دیگر از سخنان خود به ضعف سیاست های حمایتی از کشاورزان اشاره کرد و گفت: کشاورزان اغلب محصول خود را قبل یا بلافاصله پس از برداشت به فروش می رسانند و از افزایش قیمت سودی نمی برند. این شرایط به نفع واسطه ها و معامله گران است در حالی که مصرف کننده قدرت خرید خود را از دست می دهد.
وی همچنین بر لزوم توجه به توان اقتصادی مردم تاکید کرد و گفت: قشر قابل توجهی از جامعه توان خرید برنج ایرانی را ندارند و در مناطق جنوبی کشور برنج وارداتی غالب ذائقه مصرفی مردم است. . حمایت از برنج ایرانی ضروری است اما هزینه این حمایت نباید به دوش مصرف کننده بیفتد.
نبود آمار دقیق دلیل بروز بحران های مکرر است
خاکی در ادامه آمار واردات برنج در سال جاری را ارائه کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون 660 هزار تن برنج سفید وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 26 درصد کاهش داشته است. اما نبود آمار دقیق از حجم تولید و مصرف باعث ناهماهنگی در بازار شده است. اگر رقم تولید 2.7 میلیون تن درست است و واردات انجام شده است، چرا بازار با کمبود و تورم قیمت مواجه است؟
وی افزود: مشکل اصلی این است که جدا از آمار تولید اعلام شده، سرانه مصرف واقعی با آمار رسمی تفاوت دارد. این نابرابری ها باعث افزایش قیمت و کاهش دسترسی اقشار کم درآمد به برنج شد. بنابراین لازم است بررسی و بررسی دقیق تری نیاز واقعی کشور به هر دو برنج ایرانی و برنج وارداتی به صورت جداگانه انجام شود و بر اساس آن برای تامین برنامه ریزی شود. زیرا جدول مصرف این دو کالا اساسا از یکدیگر جدا می باشد.

انتقاد از ممنوعیت واردات 4 ماهه
خاکی با اشاره به روند سیستماتیک ثبت سفارش برنج گفت: با توجه به اینکه واردات برنج توزیع می شود و حجم آن تحت کنترل کامل وزارت جهاد است، اجرای ممنوعیت فصلی عملا کارکرد خود را از دست داده است. سلب امکان پس انداز ارز ج. دوره ای از قیمت های جهانی مطلوب در دوره ممنوعیت و حتی پس از آن تأثیر نامطلوبی بر بازار خواهد داشت.
نیاز به نظارت بر مدارهای توزیع
نایب رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران درباره احتمال بی نظمی در عرضه برنج خارجی گفت: روند واردات برنج کاملا شفاف و قابل پیگیری است و واردکنندگان به محض فروش کالاهای خود را در سامانه جامع بازرگانی ثبت می کنند. اما نظارت بر زنجیره های معکوس مانند عمده فروشی و خرده فروشی خارج از اختیار واردکنندگان است و ممکن است تخلفاتی در این بخش ها رخ دهد.
حقی در پایان تاکید کرد: با توجه به نزدیک بودن ماه مبارک رمضان و نوروز بایرام، نیاز به عرضه فوری برنج در بازار احساس می شود.
امیدواریم تصمیمات منطقی بر اساس واقعیت های بازار برای جلوگیری از بحران های جدید اتخاذ شود.